Skip to Content

Waarom dit het leukste reisboek van het jaar is

Dames en heren: Little Escapes is hier!

By
Building, Architecture, Room, Interior design, House, Home, City, pinterest

'Alweer een blogger met een boek?,' brengt Maartje Diepstraten (Barts Boekje, that is) terecht te berde in d'r fonkelnieuwe boek Little Escapes. Maar boy zijn wij ditmaal even verheugd over het feit dat er alweer een blogger met een boek is. Want dit boek is léuk. Hartstikke léuk.

Het gezellig dikke boek, beeldschoon vormgegeven door Bazaars art director Tara van Munster (dat moet en mag gezegd), geeft antwoord op de vraag waar je dicht bij huis heen mag. Heen wil. 'Want waarom weten we vaak wel waar we in Londen moeten logeren, of wat in Parijs een aanrader is om te tafelen, maar slaan we dicht als er, zeg, naar Deventer gegaan moet worden? Vandaar dit boek,' schrijft Maartje. Hallelujah en amen.

In Little Escapes vind je 52 logeerplekken die samen met drie eet- en drinkadressen in de omgeving steeds een kwartet vormen. Een vierspan voor ieder weekend van het jaar, dus. Maar! Wees absoluut zo eigenwijs je te bedenken dat elk adres ook los van zijn kadergenoten aan te raden valt.

Maartje is alvast zo vriendelijk een kwartet cadeau te doen. Waar gaat dat heen? Naar de Belgische en Zeeuws-Vlaamse kust! Komt-ie:

1

ONTBIJT: Blé d'Or, Knokke-Heist

Town, Architecture, Building, House, Sky, Transport, Street, Urban area, Home, City,

Knokke is opgedeeld in twee delen, Knokke-Le Zoute en Knokke-Heist, waarvan de laatste het chicste gedeelte van de mondaine Belgische kustplaats is. In het volksere, als daar al sprake van zou kunnen zijn, Knokke-Heist vind je in een hoekpand al jaren bakkerij Blé d'Or, een adres waar de buurtbewoners en jaarlijks terugkerende vakantiegasten niet weg te slaan zijn. Oké, misschien is het niet het meest fotogenieke adres uit dit boek, maar charmant is de klassieke broodjeszaak wel. Op het menu ouderwets lekkere baksels van graan, ofwel ontbijt van goud zoals de Blé d'Or eigenaren zelf graag mogen zeggen. Ga erheen voor een stevige boterham en sla op weg naar buiten meteen een aantal repen Belgische chocolade en wat patisserie in, daar ben je ons later dankbaar voor.

Blé d'Or: Emile Verhaerenlaan 16, ble-dor.be

2

LUNCH: Pure C, Cadzand-Bad

Room, Furniture, Table, Interior design, Dining room, Building, Lighting, Ceiling, Restaurant, House,

Naast sterrenrestaurant Oud Sluis, dat onlangs zijn deuren sloot, is er in de buurt nóg een restaurant van de aantrekkelijke chef Sergio Herman. Dat restaurant staat in het Zeeuwse Cadzand, volgens Herman het Ibiza aan de Noordzee. Dat klopt eigenlijk ook wel: Cadzand wordt steeds populairder met restaurant Pure C op de tweede verdieping van het Strandhotel als trendsetter. Loungen, cocktails, hippe muziek, knap volk, zon, zee en je hebt die ultieme Ibiza-vibe te pakken, zo zit dat. Dat, en goed, heel erg goed eten. In vergelijking met het vroegere Oud Sluis laat Herman bij Pure C een wat toegankelijker menu serveren. Dat doet hij allerminst alleen: aan het dagelijkse roer staat de jonge kok Syrco Bakker die niet alleen door Herman opgeleid werd, maar eerder in de leer was bij Jonnie Boer en Gordon Ramsey. Het menu? Dat kan kort: pure foodporn. Neem de tijd, ga voor de lunch zodat je alles nog beter beleeft en kunt blijven hangen tot zonsondergang. Bestel zoveel gangen als je budget je toestaat – je kunt altijd nog een slaapkamer van het Strandhotel inrollen. Aan de buitenkant van dat Strandhotel wordt in samenwerking met ontwerper Piet Boon hard gewerkt aan een upgrade. De oplevering staat gepland voor 2018. Om het gejubel af te sluiten: Sergio snapt dat Zeeland niet voor iedereen om de hoek is, en dat hij daarom een extra duit in het zakje moet doen om publiek te trekken. Die duit komt in de vorm van een reeks evenementen waarvan foodfestival Summerfest het geliefdst is. Met je voeten in het zand genieten van muziek, kunst, drank en kleine gerechten van verschillende Michelinsterrenchefs die op uitnodiging van Herman jaarlijks komen koken. En dat van 12 uur 's middags tot de zon helemaal onder is. Het Ibiza van de Lage Landen, Sergio zei het al.

Pure C: Boulevard de Wielingen 49, pure-c.nl

3

DINER: Brasa, Knokke-Heist

Building, Interior design, Architecture, Floor, Restaurant, Room, Flooring, Furniture, Ceiling, Table,

Sterrenrestaurant Cuines,33 is een geliefd adres in Knokke. Fijn, maar de eigenaren vonden dat de kustplaats wel een eigentijdse tegenhanger kon gebruiken. Die tegenhanger openden ze zelf, een paar deuren verder dan de finedining tapaszaak. Ook bij Brasa wordt gekookt met een Spaanse slag. Geen tapas dit keer maar ruige gerechten van de grill (Brasa betekent 'grill' in het Catalaans). In het geval van Brasa een brede houtskoolgrill in de open keuken waar ook grote spitten te vinden zijn waaraan, naast zwartpootkippen, ook hele ananassen geduldig rondjes draaien. Naast de bar staat de indrukwekkende rijpingskast voor het vlees. De zaak wordt gerund door Deborah Hellburg en Maurice De Jaeger, waarvan de laatste een paar maanden voor de opening van Brasa meeliep bij slagerij De Knock, ook in Knokke. Want beenhouwen, zoals ze dat in België noemen, is een vak. Op het menu uiteraard charcuterie maar ook ribbetjes zonder bot (dat kan en is fantastisch) en oesters (we zijn immers aan de kust), al dan niet afgewerkt met een granité van pompelmoes (alleen al vanwege het woord: pompelmoes). Daarna worden vis, kreeft en de grote selectie rundvlees – zoals een kruidige Rubia Gallega uit Galicië, Chianina uit de Val de Chianina in Toscane en Gasconne uit de Pyreneeën – op de houtskoolgrill gegaard voordat ze op tafel komen, samen met uitnodigende bijgerechten zoals 'crazy carrots', 'Asian veggies' en 'patata canari'.

Brasa: Smedenstraat 57, brasagrill.be

Advertentie - Lees hieronder verder
4

SLAPEN: Bea B&B, Knokke-Le Zoute

Living room, Room, Interior design, Furniture, Property, Building, Home, House, Ceiling, Floor,

Het is sowieso een feest om richting Knokke te rijden: je passeert de witte kusthuizen van de rijkelui, ziet de zee, ruikt de zilte lucht en de oude chic van de kustplaats hangt in de lucht. Vervelen onderweg hoeft niet: Porsches tellen is een prima tijdverdrijf. Een en ander wordt alleen nog maar beter wanneer het logeeradres van de Belgische Bea Mombaers (onthoud die naam) het eindstation is. In een stijlvolle villaboerderij met rieten dak, in een groene buitenwijk van de badplaats Knokke – het chique Knokke-Le Zoute, een klein stukje wandelen naar de zee – vind je het eclectische gastenverblijf. De eigenaresse is dus Bea Mombaers die naast haar beeldschone B&B interieurzaak Items runt. Bea's B&B is de showroom van die winkel: een aaneenschakeling van kunst, vintage, iconische designstukken en ontwerpen van Bea's eigen hand. De gezamenlijke loftachtige living, grenzend aan de tuin met zwembad vormt de ultieme climax. Er zijn drie kamers. De Master Bedroom met een vrijstaand bad van natuursteen en een ruim privéterras. De Mezzanine Bedroom waarin twee verdiepingen, verbonden door een groene ijzeren wenteltrap, ervoor zorgen dat je er met vier personen terecht kunt. En de Terrace Bedroom – openslaande deuren wagenwijd open, neerzakken op de flamingoroze stoelen, niets meer aan doen. In de grote, gezellige keuken is, zoals het hoort in bourgondisch Vlaanderen, een zoute inval van gasten, vrienden en bekenden. Hier komt de volgende ochtend het biologische ontbijt vandaan, inclusief Belgische chocoladepasta. Verliefd op een van de stukken in de B&B? Vraag het Bea en er is een dikke kans dat het te koop is. En anders is het de perfecte plek voor inspiratie.

Konijnendreef 6, bea-bb.com

Meer van Harper's BAZAAR
 
preview for Cultuur & Reizen

Cultuur & Reizen

prinses amalia of the netherlands

Amalia woonde jaar lang in Madrid voor veiligheid

leagues cup 2023 inter miami cf v atlanta united

Dit vindt David het beste cadeau ooit van Victoria

knokke off seizoen twee

'Knokke Off': alles wat we weten over seizoen 2

tokyo olympics

De Olympische Spelen 2024: alles wat je wilt weten

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder