Skip to Content

Op een rij: de 25 beste, raarste en grappigste kerstnummers

Nummer 19 is écht een geval apart...

By Harpers Bazaar
Head, Nose, Mouth, Vintage clothing, Retro style, pinterest

Kerstmuziek lijdt aan het Pepernoot Effect: het lijkt erop dat winkels steeds eerder beginnen met kerstliederen af te spelen. Dat is in het begin vooral heel leuk. 'Ah, Let It Snow!' Maar na een paar weken is het gros er wel klaar mee: 'Verdíkkeme, hou op met je Let It Snow.'

Om wat meer variatie in het kerstliederenaanbod te brengen zijn hier de 25 Beste, Raarste en Grappigste kerstnummers die er bestaan.

De Beste

youtubeView full post on Youtube

Judy Garland - 'Have Yourself a Merry Little Christmas'

Probeer het maar eens droog te houden wanneer Judy Garland 'Have Yourself A Merry Little Christmas' zingt in de Vincente Minnelli musical Meet Me in St. Louis.  Hoewel de woorden vrolijk zijn, is de performance van Garland adembenemend en hartverscheurend. Sinds het debuut in de film uit 1944, is het een kerstklassieker die door menig artiest is gekopieerd. 

Bessie Smith - 'At the Christmas Ball'

Er zit geen lol in de blues tijdens kerst, tenzij het is gezongen door Bessie Smith. De zangeres gaf de wereld het ultieme kerstcadeau met haar nummer 'At the Christmas Ball.' Ze nam het nummer twee jaar na haar hit album Down-Hearted Blues op. Het is een ode aan het feestseizoen en alle vrolijkheid, wat luisteraars op het hart drukt dat 'Christmas comes but once a year, and to me it brings good cheer/And to everyone who likes wine and beer.

The Pogues - 'Fairytale of New York'

Volgens de lead zanger van The Pogues, Shane MacGowan, begon dit anti-kerst nummer als een weddenschap. Zanger, liedschrijver en producent Elvis Costello wedde met MacGowan dat hij geen kerstduet kon schrijven die hij vervolgens kon zingen met de bands basspeler (en Costello's toekomstige vrouw) Cait O'Riordan. Costello mag de weddenschap hebben verloren, maar de wereld kreeg 'Fairytale in New York', een lied voor iedereen die alleen is tijdens kerstavond.

Advertentie - Lees hieronder verder

Bing Crosby - 'White Christmas'

Irving Berlin schreef 'White Christmas' voor de klassieke kerstfilm Holiday Inn, en Bing Crosby bracht een memorabel, lichtelijk naargeestige versie van het nummer. Crosby nam een tweede poging tot het lied op de set van White Christmas, waar hij er weer een succes van maakte. Sindsdien is het een standaard geworden. Gezongen door een variëteit aan artiesten als Kelly Clarkson, Frank Sinatra, Jim Carrey en Michael Bublé. Het nostalgische nummer is zo populair dat 't het Guinness World Record van best verkochte single aller tijden heeft behaald.

Run-DMC - 'Christmas in Hollis'

Het 1987 Special Olympics album voor het goede doel, A Very Special Christmas, had enkele waanzinnige medewerkers als Madonna, Whitney Houston, Bruce Springsteen, en Stevie Nicks. Maar hun singles (veelal covers) werden allemaal overschaduwd door de track 'Christmas in Hollis' van nieuwkomers Run-DMC.  Al rappend wordt de impressie van kerst in de buurten van Hollis en Queens gegeven. Volgens de zanger: 'The beat is dope. The flow is dope. The rhymes are dope.'

Tom Waits - 'Christmas Card from a Hooker in Minneapolis'

Grijp terug naar Tom Waits'1978 album Blue Valentine om een oprecht geweldige kersthit te vinden. De emotionele piano ballad doet eer aan zijn melancholische titel, terwijl het vertelt over een werkende vrouw die het volgende nieuws brengt: 'Hey Charlie, I'm pregnant.' Om het nummer van een vrouwelijk perspectief te horen, is hier Neko Case's prachtige versie.

Advertentie - Lees hieronder verder

Big Star - 'Jesus Christ'

Als je naar een kerstnummer zoekt wat je het hele jaar door kan draaien, is Big Star's 'Jesus Christ' een winnaar.  De hit was een ongelijksoortig onderdeel van het zomerse derde album van de band, Third/Sister Lovers. Er leek geen duidelijke reden te zijn voor de Nashville Rockers om een ode te brengen aan de geboorte van Jezus in het midden van het derde album, maar wij zijn blij dat ze het deden. 

David Bowie & Bing Crosby - 'Little Drummer Boy/Peace on Earth'

'Little Drummer Boy' staat bekend als een van de eeuwige Christmas carols. Maar toen transformeerde David Bowie en Bing Crosby de plaat in een vrolijke hit. De onwaarschijnlijke combinatie van zangers is het gevolg van een wens van Bowies moeder- zij was groot fan van Crosby en overtuigde haar zoon om op te treden in Bing Crosby's Merrie Olde Christmas. Bowie hield van zijn moeder maar stelde de grens bij het zingen van 'Little Drummer Boy'. Liedschrijvers kwamen daarom snel met een nieuw lied, 'Peace on Earth', wat een perfecte spin off is van Crosby's nummer. Het resultaat is prachtig. 

De Dwaaste

Sufjan Stevens - 'Christmas Unicorn'

Sufjan Stevens houdt overduidelijk van kerst: hij maakte een hele rits aan kerstalbums met multigelaagd, complexe geluiden en fantasierijke teksten. In 2012 bracht hij Silver & Gold: Songs For Christmas uit, wat 58 nummers verspreid over 5 EPs bevatte. Dit nummer, een van de vreemdere opnames uit de collectie, heeft een kerst-eenhoorn met baard en een heidense boom.  

Advertentie - Lees hieronder verder

Fat Daddy - 'Fat Daddy (Is Santa Claus)'

Dit nummer van Paul "Fat Daddy" Johnson was onderdeel van A John Waters Christmas, een eclectische soundtrack van de kerst-liefhebbende director van Cry Baby en Pink Flamingos. Johnson had een radio show in de jaren vijftig en zestig en inspireerde het Motormouth Maybelle karakter in Hairspray. Zijn ode aan de kerstman is een jive-sprekende kerstklassieker. 

Beck - 'The Little Drum Machine Boy'

Het is geen kerst totdat 808 beats worden gemengd met kerstbelletjes, volgens Becks 'Little Drum Machine Boy.' Het nummer verscheen bij de 1996 Geffen-compilatie Just Say Noël, waar Sonic Youth's 'Santa Doesn't Cop Out On Dope' en Aimee Mann & Michael Penn's 'Christmastime' onderdeel van waren. 

Shonen Knife - 'Space Christmas'

Deze vrouwenband uit Osaka tourde met Nirvana en de Breeders in de jaren negentig en maakt nog steeds muziek. De band kent invloeden van de Supremes, Ramones, en de Beach Boys, wat het allemaal in hun überdwaze kerstnummer 'Space Christmas' heeft gestopt. Het werd uitgebracht in 1991 en vraagt de kerstman om een ruimtevaartschip mee te brengen terwijl hij op zijn bisonslee zit. Welja, een bison is eigenlijk net zo vreemd als een vliegend rendier. 

Advertentie - Lees hieronder verder

Gayla Peevey - 'I Want A Hippopotamus for Christmas'

In 1953 werd een van de irritantste nummers ooit gemaakt. Het lied werd geschreven door John Rox en ingezongen door de tien-jarige kindster Gayla Peevey. Deze schreeuwerige plaat gaat over een onmogelijke kerstwens; een kind wil een nijlpaard van de kerstman. Na het publiceren van het nummer bedacht een radiopresentator het geniale plan om daadwerkelijk het meisje een nijlpaard te geven voor kerst. Decennia voor Kickstarter, wist hij genoeg geld bijeen te sprokkelen om het dier te kopen. Gelukkig was het kind wel wijs genoeg om het vervolgens te doneren aan de lokale dierentuin. Helaas is dit nummer wel het bewijs van kinderen die hard genoeg huilen, toch hun zin krijgen. 

Brenda Lee - 'I'm Gonna Lasso Santa Claus'

Nu we het toch over kinderen hebben die zich misdragen, Brenda Lee dreigde op negen-jarige leeftijd met 'I'm Gonna Lasso Santa Claus'. Het vrolijke nummer leert een aandoenlijke les in aanval en kidnappen. In tegenstelling tot de hebberige Gayla Peevey had Lee Robin Hood-achtige idealen. In het lied zegt ze de grote zak met cadeaus van de kerstman te stelen en het te brengen naar de kinderen die niets krijgen. Dit was niet het enige kerstnummer van Lee. Op haar dertiende was ze de eerste artiest die het kleine nummer  'Rockin' Around the Christmas Tree' opnam. 

Akim & de Teddy Vann Production Company - 'Santa Claus Is a Black Man'

Een ander pareltje van  John Waters' kerstcompilatie is met liedschrijver Teddy Vann en zijn dochter Akim, wat "I Saw Mommy Kissing Santa Claus" een broodnodige funk update gaf. Het nummer kwam uit in 1973 en geeft een frisse wind door het originele melodrama. 

Advertentie - Lees hieronder verder

AC/DC - 'Mistress for Christmas'

Er was geen goede reden voor rock legende AC/DC  om een kerstnummer uit te brengen, maar toch kwam er 'Mistress for Christmas.' Terwijl sommigen misschien iets met een grote strik erom willen voor kerst, dacht AC/DC hen even een ruiger alternatief te bieden: een maîtresse voor onder de kerstboom. In ieder geval een goed excuus om op de naughty list te eindigen.

Fat Les - 'Naughty Christmas (Goblin in the Office)'

Laat die alcohol maar staan, want Fat Les vertelt het opvallende verhaal over wat er gebeurt als je te veel drink tijdens de kerstborrel van je werk. Deze vreemde supergroep bestaat uit Blur bassist Alex James, acteur Keith Allen, artiest Damien Hirst en zangeressen als Lily Allen. In deze kerstwaarschuwing zingt Lisa Moorish over de problemen die ontstaan wanneer je te diep in het glaasje kijkt.

De Vreemdste

James White - 'Christmas with Satan'

In 1981, toen downtown New York het epicentrum van jeugdtrends was, brachten alle cool kids een kerstalbum uit. Ze Records publiceerde een kerstcompilatie van ondergrondse artiesten als Suicide, Alan Vega en The Waitresses met hun inmiddels klassieker 'Christmas Wrapping' - die later werd gecoverd door de Spice Girls. Het vreemdste nummer op het album kwam van James White, die kerst met Satan doorbracht.  

Advertentie - Lees hieronder verder

Jingle Cats - 'Silent Night'

Niets is zo kerstig als het geluid van katten die miauwen op de populairste kersthits. De Jingle Cats (ja serieus een ding) werden opgericht door producent Mike Spalla, die dierengeluiden mengt met nummers als 'Jingle Bells', 'Up on The Housetop' en 'Meowy Navidad'. 

C-3PO & R2-D2 - 'Sleigh Ride'

Als je nog een kerstnummer zoekt voor een Rogue One fan hoef je niet meer intergalactisch ver te zoeken. Kijk simpelweg Christmas in the Stars. Het kosmische kerstalbum uit 1980 bevat nummers gezongen door droids. Als je nog zoekt naar een ander Star Wars-achtig nummer, luister 'What Can You Get a Wookiee for Christmas (When He Already Owns a Comb?)'.

Van: ELLE US
Meer van Harper's BAZAAR
 
preview for Cultuur & Reizen

Cultuur & Reizen

london, england june 03 prince william, duke of cambridge and catherine, duchess of cambridge attend the national service of thanksgiving at st pauls cathedral on june 03, 2022 in london, england the platinum jubilee of elizabeth ii is being celebrated from june 2 to june 5, 2022, in the uk and commonwealth to mark the 70th anniversary of the accession of queen elizabeth ii on 6 february 1952 on june 03, 2022 in london, england the platinum jubilee of elizabeth ii is being celebrated from june 2 to june 5, 2022, in the uk and commonwealth to mark the 70th anniversary of the accession of queen elizabeth ii on 6 february 1952 photo by samir husseinwireimage,

Waarom Kate haar ziekte solo aankondigde

joe goldbergh in netflix serie you

You seizoen 5: dit wil je weten

leagues cup 2023 inter miami cf v atlanta united

Dit vindt David het beste cadeau ooit van Victoria

koning charles bij kerkdienst bij sandringham in januari 2024

Zó voelt Charles zich te midden van behandelingen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder