Ze gaan al een tijdje mee in worstenland: de drie jongens achter Brandt & Levie: Geert van Wersch, Jiri Brandt en Samuel Levie. Na heel veel lekkere worst is er nu ook een boek. Levie pende namelijk hun verhalen en een goeie verzameling recepten op in de Worst Story, dat sinds vandaag in de winkel ligt. Hier alvast een voorproef, heel toepasselijk in de vorm van een recept. Natúúrlijk met worst.

Risotto met bloedworst

'De allereerste keer dat ik voor mijn vriendin kookte maakte ik deze risotto. We zaten in mijn keuken en toen ik zag dat Ragna hongerig in de pan keek of er nog meer bloedworst was, wist ik zeker dat zij mijn vrouw zou worden.'

- voor 4 personen - bereiding 30 min -- 1,5 l pompoenbouillon (pompoen, laurier, ui)- 250 g pompoen, in blokjes- olijfolie- 1 sjalot- 400 g risottorijst- 125 ml witte wijn- 300 g bloedworst- 60 g roomboter- 150 g Parmezaanse kaas, geraspt- hand pistachenoten, gepeld en gehakt.

1) Als je een mooie oranje biopompoen hebt hoef je die niet te schillen. Verwijder het zaad en snij de pompoen in blokjes. Zet deze ongeveer 20 minuten in een oven met wat olie en zout op 180 graden. Alle afsnijdsels bewaar je voor in je bouillon.

2) Breng water aan de kook en doe daar afsnijdsels en overgebleven pompoen in samen met een laurierblad en een doorgesneden ui. Kook deze bouillon een minuut of 20, zeef hem en houd warm.

3) Snipper een sjalot en fruit deze in een pan met zware bodem in olijfolie aan. Voeg de rijst toe en bak deze een minuut of 3 mee tot de rijst glazig wordt. Blus de rijstkorrels met de wijn. Als de wijn helemaal verdampt is kun je langzaam de bouillon per pollepel gaan toevoegen. Laat steeds de rijst net onder komen te staan zodat het vocht langzaam wordt geabsorbeerd. Herhaal en roer de rijst steeds goed door, zodat hij niet aan de bodem van de pan plakt.

4) Zet opnieuw de koekenpan op het vuur. Haal de vulling uit de bloedworsten en bak die in een klein klontje boter in een koekenpan langzaam rul en knapperig. Dit duurt een minuut of 8.

5) Blijf op de risotto letten, blijf roeren en bouillon toevoegen als de vorige hoeveelheid is geabsorbeerd. Na een minuut of 20 is de rijstkorrel mooi bol, zacht van buiten met nog wat structuur van binnen. Voeg nu de pompoenblokjes toe en laat ze even meewarmen. Draai dan het vuur uit en voeg de boter toe (koud en in klontjes), en de Parmezaan. Roer dit langzaam door de rijst. Voeg ten slotte nog een halve soeplepel hete bouillon toe om de rijst 'lopend' te maken. Serveer met de knapperige bloedworst en pistache.