Gesprek van de dag: het Pakistaanse tienermeisje Malala Yousafzay is de jongste ontvanger van de prijs voor de vrede ooit.

Malala zet zich in voor de scholing van kinderen en meisjes in het bijzonder. Het leverde haar de wrok van de Taliban op. In oktober 2012 werd ze beschoten in de schoolbus, omdat ze op de website van de BBC een weblog bijhield, waarin ze zich uitliet over de noodzaak van onderwijs voor meisjes en de rol van Taliban in het land. Bij de aanslag bleef een kogel in haar hoofd achter, die later operatief werd verwijderd.

Ze schreef er een boek over Ik ben Malala, waarin ze schrijft niet bekend te willen staan als het meisje dat door de Taliban werd neergeschoten, maar als 'het meisje dat strijdt voor onderwijs'. Met deze Nobelprijs voor de Vrede lijkt haar wens definitief bewerkelijkheid te worden. Eerder werd Yousafzay al onderscheiden met tal van prijzen, waaronder de Internationale Kindervredesprijs.

Ook Kailash Satyarthi (60) uit India ontvangt een prijs voor de vrede. Hij verzet zich sinds de jaren tachtig tegen kinderarbeid. In de geest van Mahatma Gandhi organiseerde hij diverse vreedzame protesten die gericht waren tegen uitbuiting van kinderen voor financieel gewin, aldus de voorzitter van het Nobelcomité.

Toe aan een feelgood moment? >