Bezoek dan deze tentoonstelling.

Aan de hand van acht porseleinen en creamware serviezen vertelt de Dining with the Tsarshet verhaal van de exorbitante Russische bal- en banketcultuur, die onder Catharina de Grote – 'koningin van de feestelijkheden' – tot een hoogtepunt kwam met honderden gerechten per banket en duizenden balbezoekers.

TOPSTUKKENTopstukken zijn de serviezen van Catharina de Grote, zoals het Groene Kikkerservies(Wedgwood, Engeland), het ooit bijna duizenddelige Cameeënservies (Sèvres-porseleinfabriek, Parijs, voor het eerst tentoongesteld met verguld zilveren bestek) en het Berlijnse Dessertservies (Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin). Maar ook de serviezen van latere tsaren en tsarina's zijn indrukwekkend mooi en betekenisvol vanwege de Europese geschiedenis die er onlosmakelijk mee verbonden is.

BREEKBARE SCHOONHEIDDe serviezen zijn volgens de etiquette opgesteld, aangevuld met uitbundige tafeldecoraties, verguld kristallen glaswerk, kandelaars, vazen, gedetailleerd zilverwerk en wandversieringen. En het zijn niet alleen borden en kopjes, het gaat van ijscoupes en koelers voor likeurflessen tot peper- en zoutstellen en tafelfiguurtjes aan toe.

KIJKJE IN DE KEUKENDe tentoonstelling biedt ook een kijkje in de tsaristische keuken. Diners van driehonderd gerechten waren destijds geen uitzondering. Vooral het dessert was een hoogtepunt en bij uitstek dé gang die de rijkdom en verfijnde smaak van de gastheer toonde. Dus geen simpel bolletje ijs, maar een geraffineerde Kolomna Pastila van gedroogd fruit. Wij zeggen: приятного аппетита – eet smakelijk!

Waar: Hermitage Amsterdam Wanneer: Vanaf 6 september Meer info: www.hermitage.nl