Voor wie een stijlvolle filmmarathon wenst selecteerde Bazaar de knapste krenten uit de pap. Te zien op Netflix, maar natuurlijk ook gewoon zelf te huren.

An Education

Want: patente schooluniformen en kniekousen, plus: lieflijke jurken tegenover blinkende avondjaponnen. Het verhaal mag er ook wezen – een coming-of-age exemplaar over een tienermeisje dat in de jaren zestig met haar ouders een wat saaie Londense buitenwijk bewoont. Saai, totdat een veel oudere playboy haar pad kruist.

The Queen

Want: tuttige – maar koninklijk verantwoorde – jurken, blinkende broches, parelsnoeren en oorbellen, kekke jachtpakken, knappe hoeden, en meer van zulks. Een lust voor het oog. De film vertelt het verhaal van koningin Elizabeth II die na het overlijden van prinses Diana vele hoofdbrekens heeft.

A Single Man

Want: deze film is gemáákt voor het kleergoed. Het verhaal kennen we – zo niet: foei. Maar het is natuurlijk de uitmuntende jarenzestig-styling die het hem doet.

The Artist

Want: Hollywood in de jaren twintig – duh.

Chicago

Want: Chicago in de jaren twintig – duh. Velma Kelly en Roxie Hart hebben het kledingtechnisch gesproken dondersgoed begrepen, waarvan akte. Daarbij kunnen de twee ook nog 'ns een aardig potje dansen en zingen.

Saving Mr. Banks

Want: keurige mantelpakken, handschoenen, kitten heels, parelsnoeren, roodgestifte lippen, maar ook: kleergoed van begin twintigste eeuw. Saving Mr. Banks vertelt het verhaal achter Mary Poppins – dat prachtig blijkt. En lepelt tevens het gevecht op dat Mary Poppins-schrijfster P. L. Travers met Walt Disney voerde om haar geliefkoosde nanny te behoeden voor commercie en persoonsverloedering. Voor wie Mary Poppins een warm hart toedraagt een ontroerende film. Voor wie dat niet doet ook.

Walk The Line

Want: country chic.

Marie-Antoinette

Want: onversneden splendeur. De piepjonge Antoinette schept eer in haar enkelzwikkende kleergoed met flink wat verfraaiingen. Vriendschap tussen Oostenrijk en Frankrijk behoeft een uitbundige stijl, zo blijkt.

Grease

Want: goeie ouwe Grease zette het leren jack op de kaart – en bezong synchroon de petticoat, opgerolde spijkerbroek, pencil skirt en All Star.