Nooit meer zompige bollen!

Hoe bereik je oliebollenperfectie zonder poespas? We vroegen onze lieve collegae van ELLEEten.nl
om raad. Hierbij alles wat je moet weten voor de meest heerlijke,
luchtige bollen met geweldige krokante jasjes. En het is nog makkelijk
ook! 

Het basisrecept

INGREDIËNTEN
> 1/2 pak oliebollenmix
> 1 flesje bier> olie, om in te frituren 

Voor de vulling:
> hele geroosterde amandelen
> of stemgemberbolletjes
> of Italiaanse kersen op siroop> of stukjes peer (stevig, niet te rijp) 

BEREIDINGMaak de mix volgens de aanwijzingen op de
verpakking, maar gebruik bier in plaats van water. Gebruik iets minder
vocht dan aangegeven, omdat de vulling het beslag nog iets verdunt. Kies
voor een vulling en roer voordat je gaat bakken het beslag nog een
aantal keer stevig door met een spatel. Bakken maar.

>> Voor erbij: kenners verklappen hun favoriete champagnes

DE TEMPERATUUR
De temperatuur van het vet, of beter de zonnebloemolie, luistert heel
nauw. Te heet zorgt voor een krokante buitenkant en een kleffe ongare
toestand van binnen. Te koud zorgt voor zompigheid, omdat de oliebol dan
het vet opneemt. Zorg dat de temperatuur constant tussen de 175 à 180
graden is.
 
HET BAKKENNeem de tijd voor het bakken van de oliebollen. Je
beslag moet rijzen, je vulling moet mooi op kamertemperatuur en niet te
nat zijn en je kunt niet te veel oliebollen in één lading bakken want
dan zakt de temperatuur van het vet te veel. Kortom, op het laatste
moment eraan beginnen is niet handig.

>> Gezien? Win een diner voor twee

DE VULLING
Uitgaande van 1 kg bloem of oliebollenmix is het gebruikelijk om hooguit
55 procent krenten en rozijnen toe te voegen, 550 gram dus. Meer niet.
 
HARTIGE OLIEBOLLENWil je een keer iets anders? Combineer dan
kleine blokjes kaas met blokjes ham of salami. Bij deze hartige vulling
is het aan te raden maximaal 40 procent toe aan het beslag toe te
voegen. Kies voor oude kaas die weinig vet bevat, dat geeft het beste
resultaat. Maak de blokjes zo klein als een krent. Maak de oliebollen
formaat bitterbal, anders zijn ze te machtig.

ZOETE OLIEBOLLEN
Combineer stukjes stemgember met stukjes ananas uit blik (halve cm
groot), die je vanwege de suikerstroop even afspoelt en laat uitlekken
in een vergiet. Of week bitterkoekjes in amaretto, laat uitlekken, snij
ze in heel kleine stukjes en roer ze door het beslag. Ook deze vulling
mag maar 40 procent van de mix bedragen.
 >> Kater? Probeer de Kate Moss-methode