Mode en film gaan hand in hand. We nemen de belangrijkste modefilms – van de fifties tot nu – onder de loep. Te beginnen met tien parels uit de jaren vijftig: dankzij Marilyn, Brigitte, Audrey en Grace een zeer gunstig tijdperk voor modeliefhebbers.

1/ Funny Face, 1957Eén van de belangrijkste modefilms allertijden. Audrey Hepburn speelt Jo Stockton, een verlegen meisje dat ontdekt wordt door modefotograaf Dick Avery. Met hulp van fashion editor Maggie Prescott - wier karakter gebaseerd is op Harper's Bazaars Diana Vreeland - wordt ze fashion's newest darling. Door de adembenemende Givenchy-jurkenkijkt Funny Face weg als een goede modeshow.

2/ To Catch a Thief, 1955Een love story/thriller van filmlegende Hitchcock, die de elegante stijl van de jaren vijftig weergaloos weergeeft. In de hoofdrollen: Grace Kelly en Cary Grant.

3/ Gentlemen Prefer Blondes, 1953Gentlemen Prefer Blondes zit vol oogstrelende outfits, gedragen door de eveneens oogstrelende Marilyn Monroe en Jane Russell. Het verhaal: showgirls zoeken rijke echtgenoten. Het iconische Diamonds are a Girl's Best Friend - met Monroe in die ene roze jurk - is afkomstig uit deze film. Een must-see.

4/ Sabrina, 1954Het is deze film waar de innige relatie tussen Hubert de Givenchy en Audrey Hepburnontstond. Hepburn speelt Sabrina: een verlegen girl next door die zich tijdens een studie in Parijs ontpopt tot chique vrouw-van-de-wereld en de harten van de mannen sneller doet kloppen. Hoogtepunt in de film: Audrey in een avondjurk, zwierig dansend over een tennisbaan by night. Want soms heb je daar gewoon zin in.

5/ All About Eve, 1950 Hoewel niet direct gerelateerd aan de mode-industrie, zou je deze film kunnen zien als een vroege rolprent in het The Devil Wears Prada-genre; De nadruk ligt op vrouwelijke competitie op de werkvloer. De film volgt Eve Harrington (Anne Baxter), een jonge actrice die Broadway-superster Margo Channing (Bette Davis) zo ver krijgt haar onder haar vleugels te nemen. In no time weet Eve Margo's spotlights, carrière en vrienden in te pikken. Een klassieker.

6/ Rebel Without A Cause, 1955Geen letterlijke modefilm, maar de mode in de film - veel jeans, witte T-shirts en leren jasjes - is zeker het bekijken waard.  Net als James Dean.

>> Zien: de meest iconische kapsels allertijden 

7/ And God Created Woman, 1956Deze Franse film katapulteerde Brigitte Bardot in één keer naar de roem. Bardot speelt Juliette, een 18-jarige die de aandacht van verschillende jongemannen vangt, met alle gevolgen van dien.  

8/ High Society, 1956Grace Kelly's laatste acteerklus alvorens de Prinses van Monaco te worden. We volgen Kelly in de huid van de modeliefhebbende socialite Tracy Lord, die het hof gemaakt wordt door drie verschillende heren. Kelly draagt in deze film prachtige jurken én haar verlovingsring van Prins Reinier III. De film werd drie maanden na haar huwelijk uitgebracht en was een kaskraker.

9/ Designing Woman, 1957Een romantische komedie avant la lettre: Lauren Bacall en Gregory Peck zijn een modeontwerper en sportjournalist die verliefd worden en trouwen om er vervolgens achter te komen dat ze niet veel met elkaar gemeen hebben. De vele outfits van Bacall maken deze film tot een klein modefestijn.

10/ Rear Window, 1954Een van Hitchcocks belangrijkste films, met Grace Kelly als Lisa Fremont, een modejournaliste met een prachtgarderobe. Fremont draagt nooit twee keer dezelfde outfit en is dol op ' a dress that's fresh from a Paris plane'. Extra leuk; zie hoe haar Lisa in de slotscene verheugd haar saaie boek aan de kant legt, in ruil voor een Bazaar.

Dit artikel verscheen eerder op harpersbazaar.com