Wie woont er in dat mysterieuze torentje?

Room On The Roof is gesitueerd in het befaamde torentje op het monumentale pand aan de Dam. In samenwerking met het Rijksmuseum nodigt de Bijenkorf nationale en internationale kunstenaars uit om vanuit hier aan projecten te werken. Dat kan gaan om performances, poëzie, lichtprojecten, dans, muziek, film en fotografie.

Prima plekDe omgeving - architectenbureau i29 tekende voor het ontwerp - is van alle gemakken voorzien: een verrekijker voor het weidse uitzicht over de stad, een bed om te dromen, een bijzonder menu om te eten en de locatie op de Dam als inspiratiebron.

What's in it for us?De werken die ontstaan vanuit Room On The Roof worden, afhankelijk van hun karakter, op verschillende wijzen gedeeld met het publiek. Denk aan een expositie in de etalages, een online live performance of een installatie die te zien is in of rond de Bijenkorf. Het programma zal ook inspelen op grote evenementen in de stad Amsterdam en zal een verbintenis aangaan met culturele opleidingen in Nederland.

Maarten BaasMaarten Baas bijt het spits af; Zijn project 'My latest work' is tot en met 8 februari te zien in de vorm van een performance in de hoeketalage aan de Dam.

'Het thema 'tijd' komt veel voor in mijn werk', legt Baas uit. 'En vaak zoek ik de grenzen op van design, kunst en theater. Dit komt sterk naar voren in 'My latest work' waarin ik mijzelf als een kunstenaar opstel, die zichzelf de onbegonnen taak geeft om een klok na te tekenen. Dit is de klok op de Beurs van Berlage: te zien vanuit de Room On The Roof. Elke keer als ik na een minuut een tekening af heb, is deze alweer ingehaald door de tijd die de klok aangeeft. In de etalage is een performance te zien van iemand die constant mijn laatste werk ophangt en een minuut later weer vernietigt. In de etalage hangt steeds een nieuwe tekening van een klok die gelijk staat aan de echte tijd.'

Maarten Baas in 'zijn' Room on the Roof