Ook helemaal klaar met dat eeuwige gedweep met Berlijn, wil je weer eens wat anders dan Ibiza en heb je Saint Tropez nou ook wel gezien? Dan is het de hoogste tijd om eens een nieuwe vakantiebestemming te kiezen. Waar gaat het de komende jaren helemaal gebeuren? Als je bij de early adopters der globetrotters wilt horen, lees dan vooral even verder. 

6. CUBA

Niet omdat het er gáát gebeuren, maar omdat het er binnenkort afgelopen is. Want nu President Obama onlangs aankondigde dat de VS zijn diplomatieke relatie met Cuba zou herstellen, zou het wel eens kunnen dat de dingen daar razendsnel gaan veranderen. Wie toch nog even de charme van het 'oude Cuba' wil meepakken, gaat er dus dit jaar nog naartoe. Een verblijf in deze communistische republiek hoeft niet zo krakkemikkig uit te pakken als je misschien vreest, nu de overheid langzaam maar zeker de ontwikkeling van toerisme buiten staatseigendom begint toe te staan. Daardoor openen er allerlei leuke b&b's, met name in de swingende stad Havana. Wie op 25 juli in Cuba is, valt met zijn neus in de rum: Op die dag viert de stad Santiago de Cuba zijn 500-jarige bestaan met een week lang carnaval.

Zoek een huisje in Cuba >>

5. TULUM

Tulum is het St. Tropez van Mexico. Maar dan zonder Europese dagjestoeristen in afritsbroeken. Deze bestemming aan de Mayan Rivièra combineert kleinschalige ecohotelletjes en een keur aan geweldige restaurants met parelwitte stranden en een snufje barefoot glamour. Denk: Ubud (Bali) meets St. Barth's meets Ibiza van 20 jaar geleden.

Zoek een huisje in Tulum >>

4. MONTENEGRO

Wie twintig jaar geleden had geïnvesteerd in vastgoed langs de kust van Montenegro, was nu koning geweest. Dit kleine Balkanstaatje groeit razendsnel als populaire vakantiebestemming voor met name toeristen uit Rusland, wat ervoor heeft gezorgd dat de vastgoedprijzen door het dak zijn gaan, met dank ook aan de Russische oligarchen die er de boel opkopen. Daarbij komt dat de overheid er streng op toeziet dat het prachtige Montenegrijnse landschap ongeschonden blijft, waardoor er geen plek is voor all you can eat-ketens en andere ellende. Ook  Porto Montenegro, een gloednieuwe jachthaven in de kustplaats Tivat, is een bezoek waard. Combineer de reis naar dit nouveau rijkenoord met een verblijf in nabijgelegen Kroatische Dubrovnik, volgens kenners de meest mondaine kustplaats van de Balkan.

Zoek een huisje in Montenegro >>

3. HVAR

Hvar kun je het best omschrijven als het Ibiza van de Balkan, maar dan (nog) niet ontdekt door heel Nederland. Er kan worden gefeest, gezond en geflirt, dus wij zeggen: boek nu, voordat het te laat is en Hvar alweer de vórige jetsetbestemming is geworden. Geen zin in zuipfestijnen? Kies dan voor Vis, het nabijgelegen eiland. Een geliefde plek onder publiciteitsschuwe miljonairs en beroemdheden,. 

Zoek een huisje in Hvar >>

2. HAMBURG

Dit paradijs aan de Elbe moet je zien, zeker nu het stadsbestuur een deel van de haven laten transformeren tot een stadswijk vol glas, staal en designgebouwen. Zo bourgondisch overdadig als in München wordt het niet, maar ook hier kun je eten tot je scheel ziet. Klassiek gemaakte Duitse kost is de specialiteit. Aan te bevelen: twee sterrentent Die Bank. Dit in een oud-bankgebouw (denk oud-ABN-hoofdkantoor De Bazel) gevestigd restaurant is de plaats waar het geld, de macht en de creatieve voorhoede zich verpoost. Iets spannender is Bullerei, de bistro van Tim Mälzer, de Duitse Jamie Oliver. De eetzaal is een voormalige vleeshal waar nu de beste bloedworsten en de meest fantastische rode wijnen uit Germania worden opgediend. 

Zoek een huisje in Hamburg >>

1. SYLT

Dit eiland in de Waddenzee nabij Bremen - beschikt over prachtige, ruige natuur en heeft veruit de mooiste Noordzeestranden. Tel daarbij op de vele relaxte strandtenten en toprestaurants en de afwezigheid van massatoerisme, en u begrijpt meteen waarom luxelabels als Hermès, Gucci en Bulgari hier in de schattige rietgedekte huisjes vestigingen hebben geopend. Vooral in het plaatsje Kampen gebeurt het. De hype-tent van dit moment is daar Gogärtchen. Niet geschikt voor wie 100% zongarantie wil, wel voor wie iets exclusiefs zoekt op slechts een kleine 7 uur rijden.

Zoek een huisje in Sylt >> 

Met dank aan onze collega's van Quotenet