Het Oscar-geweld barst bíjna los. We geven je wat handzame achtergrondinformatie over Oscars allereerste.

Komt-ie.

We schrijven donderdag 16 mei 1929. De eerste Academy Awards zijn een feit. Plaats van handelen: de Blossom Room van het Hollywood Roosevelt Hotel. (For your information: naar het schijnt spookt het er nu en zijn wijlen topacteurs Marilyn Monroe en Montgomery Clift regelmatig geziene gasten. Maar, donderdag 16 mei 1929 was Monroe nog gewoon een peuter en de Blossom Room van het Hollywood Roosevelt Hotel een onbevlekte toplocatie.)

Ter plaatse

De 270 genodigden (aanstaande zondag zijn het er pak 'm beet 3.300), die elk vijf dollar entree betaalden, waren verdeeld over 36 witbeklede bankettafels waaraan ze proostten met wijnen uit Californië en geroosterde kip op toast aten, of in roomboter gebakken tongfilet. Van de Grote Depressie, die later dat jaar zou aanvliegen, was nog geen sprake.

Geen geheimen

Ook geen sprake was er van zenuwpezerij: drie maanden voor de eerste Oscar-uitreiking waren de winnaars al op de hoogte gebracht door een artikel in Los Angeles Times.

De te winnen beeldjes werden in 1939 pas officieel Oscar gedoopt trouwens – het verhaal wil dat Margaret Herrick, een van de Academy-directeuren, opmerkte dat het beeld op haar oom Oscar leek. Het (deels) gouden beeldje werd in 1928 ontworpen door MGM art director Cedric Gibbons, beeldhouwer George Stanley kreeg daarop vijfhonderd dollar toegeschoven het ontwerp van Gibbons uit te voeren.

Om kort te gaan

Vermaard acteur en een van de oprichters van de Academy Awards, Douglas Fairbanks, had de schone taak op te treden als gastheer bij de eerste awardceremonie. Het zou de kortste ooit worden: slechts vijftien minuten duurde de plechtigheid. Oorlogsfilm Wings was de eerste die een Academy Award ving voor Beste Film – tevens de enige stomme film die deze prijs opstreek. Ten tijde van de eerste Academy Awards was de geluidsfilm pas net aan de hand en mocht geluidsfilm The Jazz Singer bijvoorbeeld niet meedoen met de titel Beste Film. Want: oneerlijke concurrentie, aldus de organisatie.

Topvrouw

De 22-jarige Janet Gaynor was die avond de enige vrouwelijke winnaar. Ze ging naar huis met een Oscar voor Beste Actrice, te danken aan haar glorieuze rollen in Seventh Heaven, Street Angel en Sunrise. De jurkengekte rondom de Academy Awards maakte pas later haar entree – Gaynor beklom het erepodium nog in een doodnormaal pakje met plompe schoenen die ze al enige tijd voor de bejubeling had gekocht.

To broadcast

In 1929 was nog niemand opgestaan met het idee op een of andere manier verslag te doen van de Academy Awards. Een jaar later nam de radio die taak op zich. Pas in 1953 kon het grote publiek de Oscars op televisie volgen.

Kun je mooi mee schermen komende zondag.