Een procent van de mensheid is psychopaat. Da's niet veel, maar toch ook weer wel. De kans dat je tenminste één psychopaat kent (die ene creepy collega van controlling wellicht?) is dus reëel. De kans dat je er een aan het daten bent niet ondenkbaar. Daarom, voor de zekerheid: deze acht eigenschappen kunnen wijzen op psychopathie. En afvinken maar!

1. Opgeblazen ego

Gevoel voor zelfrelativering is er niet bij de psychopaat. Hij vindt dat hij alles kan en overal recht op heeft. Daarom werkt hij vaker op topposities of in banen waar bluf een belangrijke rol speelt, zoals in de financiële sector.

2. Geen angst

Psychopaten kennen minder angst dan gewone mensen en laten zich daarom ook minder afremmen door angst. Ze zijn daardoor eerder geneigd om risicovolle situaties te omarmen, zeker wanneer de beloning potentieel groot is.

3. Impulsief

De psychopaat overdenkt niet eerst de consequenties van zijn daden. Hij doet gewoon. Dit wordt mede veroorzaakt door zijn gebrek aan angst en gevoeligheid voor beloning. Hij heeft een overdreven hang naar sociale status en geld. En naar seks.

4. Geen empathie

Medeleven tonen lukt de psychopaat maar matig. Als iemand anders lijdt, lijdt de psychopaat in het geheel niet mee. Het gebrek aan emphatisch vermogen kan ook verklaren waarom psychopaten niet gevoelig zijn voor het gapen van andere mensen, terwijl 'gewone' mensen wel last hebben van gaapbesmetting.

5. Een turbulent verleden

Hoe meer bedpartners, hoe groter de kans dat iemand een psychopaat is. Seksuele promiscuïteit komt mede voort aan het onvermogen tot emotionele hechting.

6. Geen geweten

De psychopaat voelt slechts berouw wanneer hij zelf slachtoffer is van een slechte beslissing. In alle andere gevallen: nope.

7. Vaak liegen

Psychopaten zijn uitstekende leugenaars. Ze weten als geen ander hoe ze anderen om de tuin moeten leiden en kunnen een ingewikkeld web van leugens moeiteloos in stand houden.

8. Weinig vrienden

De psychopaat gaat van persoon naar persoon en doet alle voorgaande vriendschappen/relaties volledig in de ban. Vaak hebben ze ook geen goede relatie met hun familie.

h/t Indy 100