In de elfde aflevering van Expeditie Robinson gebeuren er een aantal gekke dingen. Een aantal héle gekke dingen. Want tot aan de proef leek het alsof er een helder licht scheen over de Robinson-eilanden. Een licht zo helder, dat iedereen weer bij zinnen kwam. Soundos hinnikte er zoals altijd maar wat bij op de achtergrond en gooit - waar mogelijk - olie op het vuur. Business as usual. Wel gek is Roeland, die warempel een krachtige peptalk aan Imke geeft. Een peptalk inclusief excuus, want hij had Imke natuurlijk nooit zo mogen aanvallen. Een peptalk waarbij hij het spel nog eens uitlegt, want Imke speelt een ander, liever spel, en Roeland wil toch wel echt dat Imke geniet van haar expeditie. Want dat gunt hij haar. Hij gunt het haar zelfs zo erg, dat hij zweert op zijn bloedeigen moeder dat hij niet tegen Imke zal stemmen. De schat.

En ook op winnaarseiland scheen een helder licht. De bromance tussen Kaj en Niels bloeit steeds verder op: ze kleden zich nu ook hetzelfde. Gehuld in zwembroek en zwarte trui zijn Niels en Kaj helemaal in hun nopjes. Ze genieten van hun ananas. En van elkaar. En boefjes dat ze zijn, nog net niet hand in hand besluiten ze samen hun grootste schat te verstoppen: hun kokosnoot. Want die kokosnoot, die gunnen ze elkaar het meest. En dus verstoppen ze hun pareltje onder een blad bij een boom. Die kokosnoot, die is voor Kaj en Niels en daar mag niemand tussen komen. En dat is niet het enige helder licht dat scheen op winnaarseiland, want nadat Carlos arriveert maakt Niels zijn meest slimme opmerking tot nu toe: 'Soundos is wel een beetje intens.' Al na twee weken komt 'ie tot die conclusie, wat leuk!

Maar met de proef wordt alles - letterlijk - omgedraaid. Carlos wint en mag zich voegen bij winnaarseiland. En zoals alleen winnaars dat kunnen, wordt Carlos' keuze tussen Niels en Kaj goed besproken. Carlos kiest Niels, want die is sterk. Máár, Kaj is ook sterk, dat moet 'ie weten. Alleen Niels is sterker. En dat is dan weer een compliment voor Niels. Zo lief zijn ze voor elkaar. Carlos wint en mag blijven, Niels verliest moet terug naar de groep. En dan gebeurt er nog een gek ding: wanneer lieve, eerlijke, ietwat naïeve Imke - ze ging zelfs Herald waarschuwen - eruit wordt gestemd, onderwerpt Niels Roeland aan een pittig vragenvuur. Hij luidt de klok, want met deze streek mag Roeland niet zomaar wegkomen. Say what?! Een Békende Nederlander met de mentaliteit van een Onbekende Nederlander? Wauw, dat is nog nooit voorgekomen. Niels = held, Roeland = gestoord. Zijn pretoogjes fonkelen immers net iets te hard.

En dan nog even louter hypothetisch: kan een mens nog meer op haar bek gaan dan Soundos?

Prognose

Wie gaat er uit?

Eigenlijk vooral, wat doet Soundos er in hemelsnaam nog in? Maar oké, ik gok op Roeland. Of Soundos. Of Soundos en Roeland samen tegen wie zal het zeggen... Herald? Die zien we vast in de finale. Die heeft nu al zo vaak de dans ontsprongen.