Uit een Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit blijkt dat vrouwen hun salaris vaker een rechtvaardige beloning voor hun werk vinden dan mannen. 55,9 procent van de vrouwen geeft aan dat ze een eerlijk salaris krijgen, tegenover 50,1 procent van de mannen.

Salariskloof

Die percentages zijn opvallend, omdat juist mannen gemiddeld meer verdienen. De verschillen in salaris zijn aanzienlijk: werkende vrouwen boven de 35 jaar verdienen per jaar gemiddeld 3.662 euro minder dan mannen. Bij jongere werkenden is dat verschil minder groot: een vrouw jonger dan 36 verdient gemiddeld 1.421 euro minder dan een man. Ook hebben mannen vaker een vast contract dan vrouwen: 73,7 tegenover 66,1 procent.

Onderhandelen

Hoe kan dit? 'Vrouwen houden zichzelf liever voor de gek dan hard te onderhandelen over hun inkomen', stelt hoogleraar psychologie Jaap van Muijen tegen het Algemeen Dagblad. ´Vrouwen willen graag eerst die baan en beginnen dan pas met onderhandelen. Het probleem is dat ze dan te laat zijn. Ook zijn mannen vaak beter in conflict­situaties. Zij kunnen een inhoudelijk meningsverschil met iemand hebben en aan het einde van de dag toch met elkaar een biertje drinken. Vrouwen gaan conflicten liever uit de weg, omdat die bij hen langer doorsudderen.´