Met stip op nummer één is TripAdvisor de website voor en door reizigers. Het platform wordt door velen gecheckt om te controleren of een restaurant of hotel goede beoordelingen heeft. Om haar gebruikers nog meer informatie en transparantie te bieden, gaat TripAdvisor nu ook melden of er sprake is geweest van aanranding, seksuele intimidatie of andere veiligheidsproblemen bij betreffende accommodaties.

Op basis van nieuwsberichten en reacties van gebruikers van TripAdvisor kunnen accommodaties nu een badge krijgen waarmee verwezen wordt naar deze nieuwe categorie. Kevin Carter, woordvoerder van TripAdvisor, legt uit: 'Deze nieuwe badge dient louter als informatief en niet als straffend. De waarschuwingen zijn bedoeld om gezondheids- veiligheids- en discriminatieproblemen binnen alle reiscategorieën te kunnen communiceren.'

'De badges zullen drie maanden online blijven, waarna opnieuw bekeken zal worden of deze badge toegekend of verwijderd zal worden. Dit wordt gedaan door een intern team bij TripAdvisor. Wanneer klachten blijven aanhouden, zal de badge blijven staan', aldus Carter.

Sinds het invoeren van deze nieuwe functie hebben drie hotels de nieuwe badge gekregen: het Grand Velas Riviera Maya, het Iberostar Paraíso Maya en het Iberostar Paraíso Lindo. De hotels bevinden zich in het Mexicaanse Playa del Carmen.

De nieuwe functie is een gevolg van een onderzoek van het Milwaukee Journal Sentinel. Daaruit bleek dat TripAdvisor berichten verwijderd van mensen die melding maakten van verkrachting of seksueel overschrijdend gedrag in bepaalde accommodaties. 'Berichten van deze aard worden door de TripAdvisor-community beoordeeld als ongepast en is niet in lijn met het 'gezinsvriendelijke' taalbeleid van het platform. Op basis daarvan worden dergelijke berichten verwijderd', aldus de krant.

Concreet voorbeeld was dat van Kristie Love. Na een verblijf in het Iberostar Paraíso Mata in Playa del Carmen zou zij zijn aangerand door een bewaker. De melding die ze hierover schreef op TripAdvisor werd verwijderd, evenals haar pogingen om een nieuwe melding te maken. In een verklaring liet TripAdvisor weten dat het beleid is gewijzigd sinds Love de berichten plaatste in 2010, inmiddels 7 jaar geleden.

Door de nieuwe functie staat er bij het betreffende hotel nu een rode waarschuwingsbalk: 'Bericht van TripAdvisor: TripAdvisor is op de hoogte gesteld van recente mediaberichten of gebeurtenissen met betrekking tot deze gelegenheid die mogelijk niet in de beoordelingen op deze vermelding staan. Daarom is het aan te raden extra informatie over deze gelegenheid te zoeken voordat je reisplannen maakt.'