Opladen van je telefoon is het nieuwe roken

Met alle risico's van dien.

Meest gelezen

De brandweer kan het niet vaak genoeg zeggen: laad je smartphone, tablet of laptop nóóit 's nachts op. Het opladen van devices, met als gevolg oververhitte apparaten, is steeds vaker een oorzaak van woningbranden. Daarom waarschuwt de brandweer, in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars, in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden opnieuw voor het opladen van je apparaten.

Algemeen directeur Richard Weurding: 'We zien een iets stijgende trend en we denken dat het voor een belangrijk deel te vermijden is. Met name het aan laten staan van elektronische apparaten en het opladen ervan is een risico.'

Gerelateerd
Advertisement - Continue Reading Below

Volgens verzekeraars wordt de helft van het aantal woningbranden veroorzaakt door elektrische apparaten.

De brandweer adviseert daarom om apparaten overdag op te laden, liefst wanneer je er zelf bij bent. Zodra je device opgeladen is, is het wijsheid om de stekker uit het stopcontact te halen.

Vooral je smartphone tijdens het opladen in bed laten liggen, is een risico. De brandweer noemt het opladen van devices in bed dan ook het nieuwe roken: allebei even gevaarlijk en een grote oorzaak bij woningbranden.

Meest gelezen

Vorig jaar werden 24 soorten opladers verboden wegens brandgevaar, want de accu of batterij kan gewoon te warm worden en dan kan er kortsluiting of brand ontstaan.

slapen
Gerelateerd