Bij ons' Cécile en andere redactieleden van onder de rivieren staat de elfde vaan de elfde vooral gelijk aan de opening van het carnavalsseizoen. Alaaf, alaaf, alaaf! Bij de andere helft van de redactie is 11 november de dag van Sint Maarten, waarop vooral voor onze kroost veel winst te behalen valt (lees: snoep). Maar dankzij Bol.com is er komende zaterdag reden tot nog meer feest: het online warenhuis introduceert 'Singles Day' in Nederland.

Singles Day is de nieuwste marketingtroef om de eindejaarsverkopen te stimuleren. En wel om deze reden: op 11 november vieren we vanaf nu Singles Day, oftewel Vrijgezellendag, bedoeld voor iedereen die met Valentijnsdag geen wederhelft heeft. Singles Day is de dag waarop je jezelf mag trakteren op iets leuks. Ja heus. De slogan luidt dan ook: 'De feestdag voor jézelf', hiep hiep hoi!

Het bedrag dat vorig jaar werd omgezet op Singles Daypinterest
Getty Images
Het bedrag dat vorig jaar werd omgezet op Singles Day

De feestdag is afgekeken van - hoe kan het ook anders - China, waar de vrijgezellendag sinds 1993 bestaat. Toen besloot een viertal studenten aan de Nanjing Universiteit om hun vrijgezellen status te vieren als antwoord op Valentijnsdag. Niet veel later greep internetbedrijf Alibaba de dag aan als commercieel verkoopfestijn: de ideale dag om iets te kopen dat je altijd al wilde hebben, maar dat anderen je maar niet cadeau doen. Met alle succes van dien: Alibaba zette afgelopen jaar 17 miljard om op deze dag.

Maar waarom nóg meer feest op juist de elfde van de elfde? Dat heeft met verschillende factoren te maken. 11/11 is de datum van vier keer het meest eenzame cijfer (één staat symbool voor alleen) en valt bovendien vóór alle andere feestdagen - wanneer de portemonnee dus nog vol zit.

Of de dag een (commercieel) succes gaat worden, moet nog blijken. Wij grijpen immers elke dag aan om iets leuks voor onszelf te kopen...

Ontdek de beste Singles Day Deals op:

  1. Bol.com - verschillende kortingen op zaterdag 11/11
  2. Hunkemöller.com - 20% korting op de gehele collectie op vrijdag 10/11 en zaterdag 11/11
  3. Hema.nl - 15% op bijna alles van donderdag 9/11 tot en met zondag 12/11
  4. Asos.com - 50% op 500 stijlen
  5. IciParisXL.nl - 25% op bijna het hele assortiment op zaterdag 11/11