Een even interessant als huiveringwekkend artikel in De Volkskrant vandaag, met als kop 'Zijn we weer terug in 2007?' In het betoog somt redacteur Jochem van Staalduine vijf huidige signalen op die ook aan de orde waren in 2007, toen de wereld aan de vooravond van een hevige crisis stond. 'Is de geschiedenis zich aan het herhalen?', vraagt Van Staalduine zich af. Dit zijn volgens hem de vijf de tekenen dat we ons weer schrap kunnen gaan zetten:

1. Er worden weer volop riskante leningen verstrekt.

Lang verhaal kort: Investeerders lenen weer massaal geld uit aan bedrijven die al grote schulden hebben, banken verstrekken weer massaal hypotheken aan individueen met instabiele/ontoereikende inkomens. Net als voor 2008, dus.

2. De risico's hiervan worden weer verdoezeld.

Deze riskante 'sub-prime' leningen (of non-prime, zoals ze tegenwoordig heten) worden weer net als voor de crisis in ondoorzichtige bundeltjes gestopt, zodat zij van de kredietbeoordelaars een keurige 'tripple A status' krijgen, wat staat voor veilig en betrouwbaar. Het zijn dus pakketjes met rommel die als luxepakketten op de markt worden gebracht. Dit gebeurde vóór de kredietcrisis net zo.

3. De nieuwe, strengere bankregels worden alweer afgezwakt.

Trump heeft de strengere financiële buffereisen die sinds 2010 aan banken worden gesteld alweer wat teruggeschroefd en benoemt vriendjes bij allerlei financiële toezichthouders die deregulering hoger op de agenda hebben dan het belang van de bankklant in de gaten houden.

4. De huizenmarkt gaat weer helemaal door het dak.

In Amsterdam wordt nu al één op de tien woningen gekocht door beleggers, die hun geld liever in vastgoed stoppen dan op de bank zetten, omdat de rente op spaargeld zo laag is. Zij drijven de huizenprijzen op. Wordt er weer een huizenbubble gecreërd?

5. Hippe techstart-ups en beleggingsfondsen die nog niks hebben bewezen halen bergen geld op.

Bedrijven die nog geen euro of dollar winst hebben gemaakt, zoals Uber, Tesla en Twitter, zijn toch al miljarden waard. De koers van Bitcoin gaat door het dak, zonder dat iemand echt begrijpt waarom. Is er sprake van een tech-zeepbel en is het een kwestie van afwachten tot de koersen in elkaar kletteren?

In het artikel in de Volkskrant lees je welke conclusies de geleerden aan deze vijf signalen verbinden.

Tableware, pinterest

Bubbeltje, anyone?