Zara-arbeiders laten geheime boodschappen achter in kleding, waarin ze laten weten dat ze niet betaald worden voor hun werk.

Associated Press meldt dat medewerkers van een externe producent van Zara-kleding Turkse Zara-winkels hebben bezocht om daar labels in kleding achter te laten, waarop staat: 'Ik heb dit kledingstuk dat jij zo gaat kopen gemaakt, maar ik kreeg daar niet voor betaald.'

De labels onthullen dat zij werden ingehuurd door Bravo, dat van de ene op de andere dag werd opgeheven zonder dat de werkers werden betaald voor hun arbeid. De werkers zeggen dat zij nog drie maanden loon tegoed hebben, alsmede een opzeggingsvergoeding. De fabriek maakt ook kleding voor Next en Mango.

Een woordvoerder van Inditex - het moederbedrijf van Zara - zegt tegen the Independent dat het bedrijf werkt aan een noodfonds voor werkers die zonder loon zijn komen te zitten.

'This hardship fund would cover unpaid wages, notice indemnity, unused vacation and severance payments of workers that were employed at the time of the sudden shutdown of their factory in July 2016. We are committed to finding a swift solution for all of those impacted.'

Een petitie uit juli 2016 om bewustwording over de deplorabele werkomstandigheden bij Bravo te bewerkstelligen, werd ondertekend door 19.000 mensen. De werkers zeggen dat de merken tot dusver enkel hebben toegezegd om hen een kwart te betalen van waar ze recht op hebben.

'Met andere woorden, de merken accepteren hun verantwoordelijkheid, maar vinden ook dat wij recht hebben op niet meer dan een paar kruimels,' zegt een statement op de website. 'We hebben allemaal jaren gewerkt voor Zara/Inditex, Next, en Mango. We hebben hun producten met onze eigen handen gemaakt en voor enorme winsten voor deze bedrijven gezorgd. We eisen dat deze merken ons het respect geven dat ons werk compenseert.'

Zara werd in het verleden al eens voor de rechter gedaagd vanwege de onmenselijke werkomstandigheden in zijn fabrieken, en werd daarbij beschuldigd van kinder- en slavenarbeid.

Van: Harper's BAZAAR UK