1. Appen/Facebooken/Instagram checken terwijl je in gezelschap bent/ met iemand in gesprek bent

Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat iets wat zich in de virtuele wereld of op social media afspeelt interessanter of enerverender is dan het gezelschap waarin je verkeert. Maar dat is wél het signaal dat je afgeeft wanneer je continu op je mobieltje zit in het bijzijn van anderen. Doe dat ding gewoon in je tas en richt je liever op het hier en nu.

2. In de publieke ruimte (terras, perron, trein, restaurant, café) de speakerfunctie gebruiken

Het is al bijzonder irritant als mensen ongevraagd naar het getetter van een mobiele beller moeten luisteren, maar het wordt nog veel irritanter wanneer degene die hij aan de lijn heeft op de speakerstand wordt gezet. Het schelle getetter door het luidsprekertje komt nog veel indringender binnen bij derden, en maakt dat je wel móet luisteren, ook als je dat helemaal niet wilt. Gebruik die speakerfunctie dus alleen binnen, wanneer je alleen bent.

3. Langdradig en tijddodend bellen in het openbaar vervoer

Wanneer je in een publieke ruimte bent, bel dan alleen als dat echt nodig is en houd het gesprek zo kort mogelijk ('Ik kom wat later aan, mijn trein had vertraging. Tot zo!). Je hele treinrit van Utrecht naar Amsterdam volwouwelen met verbale diarree is uitermate onaangenaam voor je medereizigers.

4. Je telefoon op tafel leggen tijdens een maaltijd of vergadering

Wanneer je je telefoon in het zicht legt tijdens een etentje of vergadering, geef je aan je gezelschap het signaal af dat er iets dringenders of belangrijkers is dat op je wacht. Het is, met andere woorden, een dikke vinger naar je gezelschap.

5. Je geluidjes aan laten staan terwijl je op je werk bent

We kunnen er kort over zijn: Op je werk moet je mobieltje op stil. Je collega's mogen onder geen beding worden geïrriteerd door jouw olijke beltonenselectie. Eigenlijk zou je je mobiel ook helemaal niet moeten gebruiken op je werk. Tenzij je mobiel deel uitmaakt van je werk, natuurlijk.

6. Bellen of naar je scherm kijken terwijl je aan het afrekenen bent in een winkel

Ook zoiets asociaals. Het afrekenen moge dan een korte, vrij onbeduidende handeling zijn, dat wil niet zeggen dat de cassière of verkoopster ook onbeduidend is. Maar dat is wel het signaal dat wordt afgegeven wanneer je de voorkeur geeft aan je mobieltje boven enige vorm van sociale interactie met diegene. Een misplaatst signaal van superioriteit, bovendien.

7. Op de fiets/ in het verkeer Facebooken/Snapchatten/Whatsappen

Het is niet alleen ontzettend gevaarlijk om in het verkeer met je mobieltje in de weer te zijn, het is ook nog eens onbeschoft naar mede-weggebruikers. Omdat jij niet goed oplet, moeten zij dat nu immers extra goed doen. En omdat jij niet goed oplet, breng je niet alleen jouw eigen veiligheid, maar ook de hunne in gevaar.

8. Je superirritante beltoon net zo lang laten overgaan tot de beller het opgeeft, in plaats van je telefoon even snel op stil zetten

Op zich kudo's dat je je telefoon niet opneemt in het bijzijn van anderen. Maar laat dat ding dan alsjeblieft niet te lang doorloeien. Er zit op elke telefoon een sneltoets om hem stil te krijgen. Benut die. Het scheelt zó veel irritatie.

Meer van dit in je timeline? Like Harper's Bazaar op Facebook>