Engels, Frans, Duits, Spaans, het gaat allemaal nét wat lekkerder met een paar glazen neut achter de tong. Dat denken we graag als we teut zijn en, *plop*, dat blijkt nu ook officieel bewezen door een gezamenlijk onderzoek van, hoe kan het ook anders, de Universiteit van Maastricht, de University van Liverpool en King's College Londen.

Voor het onderzoek heeft een groep van vijftig Duitsers - die recentelijk de Nederlandse taal had geleerd - een drankje met een laag alcohol promille gekregen, aangepast aan het gewicht van de proefpersoon. De hoeveelheid stond gelijk aan 460 milliliter bier voor een man van 70 kilo. De andere helft van de deelnemers kreeg een alcoholvrij drankje.

Na het drinken voerden de Duitsers een kort gesprek in het Nederlands. De gesprekken werden opgenomen en daarna beoordeeld door twee Nederlandse moedertaalsprekers, die niet wisten of de betreffende deelnemer van tevoren een drankje had gedronken met of zonder alcohol. De deelnemers moesten ook zelf hun eigen vaardigheden in de Nederlandse taal beoordelen.

Uit deze analyse bleek dat de deelnemers die alcohol hadden gebruikt, aanzienlijk beter werden beoordeeld op hun kennis van de Nederlandse taal dan de deelnemers die een alcoholvrije drank nuttigden. Vooral op het gebied van uitspraak was een opmerkelijk verschil waargenomen. Er werd overigens geen verband gevonden tussen het drinken van alcohol en de zelfbeoordeling van de taalvaardigheden.

Volgens mede-onderzoeker Jessica Werthmann zou het verschil tussen de wel- en niet-alcoholdrinkers mogelijk kunnen worden veroorzaakt doordat alcohol angstremmend werkt. Er is wel meer onderzoek om deze hypothese te kunnen bevestigen. Maar gezien het feit wij ook beduidend meer lef hebben na een lekkere borrel, zien we hier wel waarheid in....