'Vrouwen die seksueel zijn gemaltraiteerd moeten mannen daar direct op aanspreken of aangifte doen en niet met suggestieve #metoo-tweets aandacht opeisen,' schrijft Mark Koster op de website van Quote. 'De ik-ook-beweging maakt er nu een potje van.'

Hulde dat vrouwen vertellen dat top-bazen hun machtsposities misbruiken om aan hun seksuele gerief te komen. Zulke varkens kun je niet hard genoeg te schande maken. Het is ook goed dat er een beweging komt om seksuele terreur op de werkvloer eens bespreekbaar te maken.

Maar, dames, sla nou niet door, want de Thierry Baudets en andere reactionaire mannetjes gaan straks lopen jammeren dat jullie de Weinstein-affaire aangrijpen om op een verkeerde wijze aandacht op te eisen. Echt, dit is niet bedoeld om me even makkelijk in een hete discussie te wurmen (ik ben Sunny Bergman niet), dit is goedbedoeld broederlijk advies aan al fysiek en psychisch aangerande vrouwen (u mag het advies ook negeren).

Mijn punt is: De me-too-beweging moet uitkijken dat het vervalt in hypocriet en larmoyant passive-agressive gedoe. Een aantal filmpjes op internet liet al een groep vrouwen zien die boos zijn op Weinstein, maar eerder lovende teksten uitstrooiden over de horror-Hulk van Hollywood. Dat maakt je verhaal niet meteen geloofwaardiger toch?

Wat ook niet slim is, is het doen van ongefundeerde suggestieve uitlatingen. Als een vrouw beweert dat ze last heeft gehad van een hand, een tong of een geslachtsdeel op een plaats waar ze die liever niet heeft dan is het goed om de beschuldiging enigszins te onderbouwen. De suggestie die nu naar voren komt is dat bijkans alle vrouwen onheus zijn betast of op ranzige wijze zijn bejegend op de werkvloer. De gedachte die nu heerst is dat we te maken hebben met een seksuele uitbuiting van epidemische omvang.

Ik wil het graag geloven, maar vertel het verhaal dan ook in al zijn details. De kleine zaken, de grote zaken en de zaken er tussenin. Naam, toenaam en plaats van handeling. Het komt de discussie ten goede.

Een vunzig mailtje of een aanraking die als onprettig wordt ervaren is namelijk net iets anders dan een hand in je kruis, een ongevraagde tong in je mond of een gesterkt lid in de bilnaad terwijl je in de hoek van een café wordt geduwd. Het eerste is vervelend, het tweede traumatisch en wellicht aanleiding om aangifte te doen. De huidige me-too beweging lijkt een verlate feministische verzetsgroep met een goed-na-de-oorlog mentaliteit die nu ineens - iets te voortvarend misschien wel - NSB-ers aanwijst met haar 'ik-ook' stempels. Hou het hoofd koel en doe niet mee aan de hetze, maar sla die mannen waar je ze raken kan: met de verschrikkelijke waarheid.

Deze column verscheen eerder op Quote