Ook al leek het de afgelopen dagen nog wel hartje zomer, wanneer de pepernoten in de supermarktschappen liggen en de scheurkalender al op half oktober staat, kun je jezelf niet langer voor de gek houden: het einde van 2017 is in zicht! En time flies when you're having fun, het voelt namelijk als de dag van gister dat we proostend het jaar inluidden.

Maar je weet, een goed begin is het halve werk, dus de afsluiting is net zo belangrijk als de start van het jaar. Daarom hier wat nuttige tips om het optimale uit de laatste dagen van 2017 te halen, zodat je knallend 2018 in kan!

1. Omarm de feestmaanden

Halloween, kerst, nieuwjaar - lees: glitterjurken, glitterlaarzen, etc. It's the season to be jolly, lalalalaa!

2. Ga op stedentrip

Niet zo gek op alle poespas rondom de feestdagen? Ontvlucht de drukte met een leuke stedentrip.

3. Plan vakanties

En als je de smaak te pakken hebt, plan dan alvast leuke vakanties voor 2018. Je kan niet vroeg genoeg beginnen. En de voorpret is bijna net zo leuk als de echte trip!

4. Kies je vakantiedagen slim

Zoek uit wanneer je het beste je vakantiedagen kan opnemen, om zoveel mogelijk uit je vrije tijd te kunnen halen.

5.Organiseer je leven

Zorg dat je het nieuwe jaar georganiseerd kunt beginnen. Gooi oude kleding weg, ruim je zolder op, verkoop alles wat je niet meer nodig hebt. Zo heb je ook nog een extra zakcentje voor al die kerstcadeaus die je nog moet kopen.

6. Maak goed gebruik van de lange avonden

Maak nuttig gebruik van de lange avonden. In de winter is het sneller donker, dus is het geoorloofd om na je werk meteen in je pyjama op de bank te schieten en een grote mok warme chocolademelk voor jezelf te maken. Mét slagroom, die bikinibody komt later wel weer.

7. Geniet van de seizoensgroenten

Pompoen all month long!!

8. Reflecteer

Reflecteer op afgelopen jaar: wat heb je allemaal bereikt en geleerd. Focus op de positieve dingen en wees trots, de rest is voor op de to do list van 2018.

9. Onderneem actie

Stoort het je toch heel erg dat je nog steeds niet gestopt bent met roken? Het is nog niet te laat. Heus niet. Begin nu (direct!), dan hoef je dat goede voornemen tenminste volgend jaar niet wéér op je lijstje te zetten.

10. Zorg goed voor jezelf

In de laatste maanden van het jaar kan je een druk voelen dat je alles 'af' moet hebben. Let erop dat je goed voor jezelf blijft zorgen. En laat je werk los tijdens de feestdagen!

11. Bezoek tentoonstellingen

Bezoek leuke en creatieve tentoonstellingen voordat ze niet meer te zien zijn.

Meer van dit in je timeline? Like Harper's Bazaar op Facebook