Nora El Koussour als Layla M.
Layla M.

Brimstone is de grote winnaar van de Gouden Kalveren, die gisteravond in de Stadsschouwburg van Utrecht werden uitgereikt. De westernthriller van regisseur Martin Koolhoven wist maar liefst zes van de negen nominaties binnen te halen, waaronder die voor Beste Film. Nooit eerder kreeg een film zoveel Gouden Kalveren.

Brimstone gaat over het leven van een vrouw (Dakota Fanning) die wordt gedomineerd en opgejaagd door een bezeten dominee (Guy Pearce). De film won ook de prijzen voor Beste Regie, Beste Camera, Beste Production Design, Beste Muziek en Beste Sound Design. De film won geen prijzen voor het acteerwerk.

Beste actrice is de pas 20-jaar oude, debuterende Nora El Koussour, voor haar rol als radicaliserend moslimmeisje in Layla M. Daarmee won ze van Rifka Lodeizen, die twee keer kans maakte, zowel voor Tonio als voor Verdwijnen.

Peter Paul Muller kreeg het Gouden Kalf voor Beste Acteur in Bram Fischer, De prijzen voor Beste Bijrol waren voor Mohammef Azaay in Layla M. en Marie-Louise Stheins in Waldstille.

Verliezer van de avond was Tonio, de film naar het gelijknamige boek over de dood van de zoon van A.F.Th. van der Heijden. De film was zeven keer genomineerd, maar won uiteindelijk enkel het Gouden Kalf voor Beste Montage.

De veel besproken documentaire De kinderen van Juf Kiet over een klas vol vluchtelingenkinderen won een Kalf voor Beste Lange documentaire.

De publieksprijs ging naar de jeugdfilm Mees Kees langs de lijn, van Aniëlle Webster.