De Amerikaanse Sara Zaske tekende in Time Magazine haar ervaringen op met Duitse opvoeding. De vijf opmerkelijkste aanpakken op een rij.

1. Dwing je kinderen niet tot lezen

Op Berlijnse kinderdagverblijven wordt het niet gestimuleerd en in de huishoudens naar het schijnt evenmin. Althans, zo schrijft de Amerikaanse Sara Zaske in Time Magazine. Kinderdagverblijven, vinden Berlijners, zijn er voor sociale ontwikkeling en speeltijd. Lezen, dat leren kinderen vanzelf wanneer ze naar het basisonderwijs gaan. Eenmaal in groep één is er een halve dag onderwijs, onderbroken door twee buitenspeelsessies. En dat is heus goed voor de geest, zo blijkt: Duitse tieners presteren boven het internationale gemiddelde wat betreft lezen en wiskunde volgens dit onderzoek.

2. Moedig kinderen aan met vuur te spelen

Op een verantwoorde wijze, dat spreekt. Leer ze hoe een kaars behoorlijk aan te steken, en hoe een lucifer werkt. 'It was brilliant. Still, my kid was the only kid whose parent didn't allow her to shoot off heavy duty fireworks on New Year's Eve,' schrijft Zaske.

3. Laat je kinderen overal alleen naartoe gaan

Doen ze in Duitsland ook. Daar maken de meeste kinderen hun gang naar school alleen. En sommigen, schrijft Zaske, pakken zelfstandig de metro. Duitse ouders schijnen niet zozeer bang te wezen voor ontvoeringen, als wel voor het verkeer.

4. Kind voor het eerst naar school? Feestdag!

In Berlijn is Einschulung (naar groep één gaan) een groot feest (compleet met cadeaus en afterparty) waar kinderen jaren naar uitkijken – en dat, zo wordt gehoopt, leergierigheid in de hand speelt.

5. Zorg dat je kinderen elke dag naar buiten gaan.

Ook als het vies weer is. Duitsers stellen: er is niet zoiets als slecht weer, alleen ongeschikte kleding.

>> Zo slaapt je baby binnen een minuut