Sandra Reemer is vandaag, op 66-jarige leeftijd, aan de gevolgen van borstkanker overleden, zo heeft haar management zojuist bekendgemaakt. 'Vorige week werd Sandra in het ziekenhuis opgenomen voor nieuwe aanvullende onderzoeken en behandelingen. Helaas hebben die haar niet kunnen redden,' zo werd gemeld.

Verdrietig nieuws, waarbij we direct terugdenken aan al het moois dat Sandra Reemer, geboren als Barbara Alexandra in Bandoeng, Indonesië (ze vluchtte op 7-jarige leeftijd met haar familie naar Nederland) in haar leven deed. Ze bouwde een succesvolle televisie- en zangcarrière op, waaruit een aantal hoogtepunten hier absoluut niet ongenoemd mogen blijven.

White, Black, Standing, Black-and-white, Monochrome, Snapshot, Fashion, Photography, Monochrome photography, Human, pinterest
Hollandse Hoogte
Sandra & Andres in 1975

Eén van haar laatste projecten was het tv-programma Gouden Jaren van Omroep MAX, waarvoor ze naar haar geboorteland afreisde. Ze voelde zich daar naar eigen zeggen toch vooral een toerist. Sandra's eigen gouden jaren speelden zich namelijk af in Nederland. Toen ze een muzikaal duo vormde met Dries Holten bijvoorbeeld, Sandra & Andres, met wie ze met het liedje Als het om de liefde gaat meedeed aan het Eurovisie Songfestival in 1972 en op de vierde plek eindigde. Iets wat ze later als solozangeres nog eens dunnetjes overdeed, in 1976 en in 1979 met het alom bekende Colorado.

In de jaren tachtig vormde ze opnieuw een magisch duo, deze keer als assistent van Jos Brink, die haar liefkozend 'kroepoekje' noemde, in het populaire tv-programma Wedden dat?, waar ze vlieguren maakte om later solo grote tv-programma's te presenteren.

Head, Smile, Hairstyle, Collar, Dress shirt, Chin, Forehead, Eyebrow, Happy, Formal wear, pinterest
Hollandse Hoogte
Jos Brink en Sandra Reemer in 1988

Alles wat Sandra deed, deed ze bovendien immer welgekleed, welgekapt en goed gemaquilleerd. Waarvoor vanaf deze plek alle lof. Ze was groot fan van het werk van Addy van den Krommenacker, in wiens creaties ze steevast op rodeloperfeestjes verscheen.

Clothing, Smile, Coat, Dress, Event, Hat, Trousers, Shirt, Outerwear, Formal wear, pinterest
Getty Images

In 2008 richtte ze de Sandra Reemer Foundation op, waarmee ze kinderen in ontwikkelingslanden aan onderwijs hielp. De focus van de stichting lag op Indonesië, maar ook Afrikaanse ontwikkelingslanden.

In 2015 ging ze nog voor de Volkskrant met Robert Vuijsje in gesprek over haar Indische afkomst:

'Ik keek in de spiegel en ineens zag ik het: daar zit een Indisch vrouwtje tegenover me, ik ga eens met haar in gesprek.'

Je vindt het artikel hier.

Pas begin dit jaar werd de ziekte bij Sandra geconstateerd. 'Ik had een knobbeltje, al een paar maanden,' vertelde ze er in maart nog over aan de Telegraaf. 'Waarmee ik, zoals waarschijnlijk zoveel vrouwen, maar bleef rondlopen. Je denkt of hoopt dat het niets is, dat het weggaat. Mijn huisarts drong aan dat ik naar een specialist zou gaan, maar ik had natuurlijk altijd een excuus.'

De uitzending Gouden Jaren: Indonesië is via de website van de NPO terug te kijken, en uiteraard is een ode aan Sandra Reemer niet compleet zonder haar songfestivaloptredens nog één keer te hebben ingezet.

The Party is Over Now, maar Nederland zal Sandra Reemer niet vergeten.

youtubeView full post on Youtube