Ik weet eigenlijk niet wat erger is: wakker worden en op je telefoon zien dat er verdomme wéér een terroristische aanslag is gepleegd of jezelf betrappen op de gedachte: oh, maar zes doden deze keer. Máár zes? Zijn we al zo afgestompt? Elke dode is er een te veel, net als elke gewonde. Elke aanslag is er een te veel.

Vergeef ons dat Bazaar bij dit soort gebeurtenissen haar sociale kanalen niet volzet met 'pray for… (vul hier de naam van de getroffen stad in)' en landenvlaggetjes, maar we nemen aan dat elke bezoeker van harpersbazaar.nl en haar social media snapt dat ook wij hier stuk van zijn. We denken uiteraard aan de slachtoffers en de achterblijvers, natuurlijk hopen we vurig dat de stad haar wonden zal likken en het gewone, vrolijke leven er snel weer zijn aanvang zal nemen. Vanzelfsprekend hopen we dat de terreur stopt, ooit, maar liefst z.s.m., a.s.a.p., immédietement tout de suite.

Maar wat we vooral willen is weten, begrijpen en kalm blijven. Ons voor zover mogelijk gerust laten stellen door iemand die van de hoed en de rand weet, ervoor door heeft geleerd en de kalmte zelf is. Daarom zou ik willen pleiten om, of je nu in angst of doffe berusting leeft, nog eens te kijken naar het college dat hoogleraar en terrorisme-deskundige Beatrice de Graaf onder de vlag van DWDD University gaf over terrorisme.

Nog een frivole anekdote, ter afsluiting: Beatrice verklapte me dat ze na de uitzending van het tv-college veel mails kreeg. Mannen schreven haar over bepaalde feiten en feitjes, vrouwen mailden massaal met de vraag: waar komt toch die geweldige rode jurk vandaan? Dankzij Bazaars Astrid Schilders, die Beatrice een handje hielp, weten we dat-ie van LaDress is.

Kalmte, verstand en mooie jurken: het lijken me de gezondste en effectiefste wapens tegen angst en narigheid.


Bekijk het college van Beatrice de Graaf voor DWDD University achter deze link (helaas is inladen van de uitzending op onze eigen site niet mogelijk).

Overigens staat vanavond in het Emirates Old Trafford-stadion in Manchester het benefietconcert op het programma dat Ariana Grande organiseert voor de slachtoffers en nabestaanden van de zelfmoordaanslag na afloop van haar concert bij de Manchester Arena afgelopen 22 mei. Grote artiesten als Miley Cyrus, Usher, Katy Perry, Coldplay, Take That en Justin Bieber zullen daar ook op het podium klimmen om een bijdrage te leveren.

Eerder deze week bezocht de zangeres de gewonde fans die nog in het ziekenhuis liggen, werd bekend dat ze de kosten voor alle begrafenissen op zich neemt en deelde ze o.a. deze aangrijpende brief op social media:

instagramView full post on Instagram

De boodschap van Grande is hierin duidelijk; niet toegeven aan terrorisme. Er is dan ook nog niets gemeld over een al dan niet cancelen van het concert vanavond naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Britse hoofdstad afgelopen nacht.

Hier lees je de feiten die tot nu toe bekend zijn over de aanslag in Londen. Op de betere liveblogs vind je de komende uren de laatste updates. Om 11.00 uur is er een extra NOS Journaal op NPO1.

Update, 10.51 uur:

De politie van Manchester laat weten dat het benefietconcert van Ariana Grande voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester definitief doorgaat:

Het concert wordt live op NPO 3 uitgezonden, vanaf 20.00 uur.

Zo reageren wereldleiders (Trump) en celebrities (Ariana Grande) op de aanslag in Londen >

Meer weten over Beatrice de Graaf? Lees hier het interview dat Harper's Bazaar met haar deed >