Welkom bij een hagelnieuwe rubriek: Koffieklets. Iedere werkdag vroeg in de ochtend op uw beeldscherm. Gevuld met opvallende nieuwsflitsen - en andere flitsen. Tijdens het ontbijt of onderweg te lezen en bij de koffiemachine te delen daar u wilt.

De eerste trailer is uit van de aanstaande rolprent met gigantische sterrencast, Murder on the Orient Express. Sir Kenneth Branagh, die op de regiestoel zit én zelf in de film te zien is als Hercule Poirot, wist oa - haal diep adem - Daisy Ridley, Johnny Depp, Dame Judi Dench, Tom Bateman, Lucy Boynton, Olivia Colman, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Josh Gad, Manuel Garcia-Rulfo, Sir Derek Jacobi, Marwan Kenzari, Leslie Odom Jr. en Michelle Pfeiffer te strikken voor de verfilming van het gelijknamige boek van Agatha Christie. Saillant detail: tijdens de opnames kreeg een groot deel van de cast te kampen met serieuze wagenwagonziekte door al die uren in de rijdende trein. Van dat laatste akte - al is het ingekort - in de trailer. November 2017 gaat Murder on the Orient Express in première.

youtubeView full post on Youtube

Wereldnieuws uit Amsterdam. In Artis zette een mannelijk gierenkoppel samen een kuiken op de wereld. De kleine vogel is offspring van een hetero gierenhuwelijk, twee verkeersslachtoffers uit Spanje die in 2010 in Artis werden opgevangen. Twee weken geleden werd één van hun eieren verlaten gevonden in de volière, waarop de verzorgers het in de broedmachine legden. Het mannetjeskoppel had intussen echter een nest gebouwd in de rots van diezelfde voilère, waarop de verzorgers besloten het ei te verplaatsen naar het nest, de mannetjes afwisselend het ei bebroedden, en - nu de kleine er is - samen voor zijn voedsel zorgen. Gay koppels, moet je weten, zijn ook in het dierenrijk niet ongewoon, vooral niet onder vogels, maar dit verhaal is een ware primeur en gaat du moment als een lopend vuurtje over het wereldwijde web.


20plus graden en vrijdag. Dat vraagt om ijs en wijn. Enter: wine-scream. Het bestaat. Het is koud. Het is alcoholisch. Het is alles wat je vandaag nodig hebt. Oja, en een ticket naar Australië, waar je deze foodietrend kunt scoren. (Excuses voor het fluorescerende roze op de vroege ochtend).


Amanda Seyfried gaat haar rol als Sophie in de film Mamma Mia! voortzetten in een officiële sequel, zo weet Deadline te melden. De release staat gepland voor 20 juli 2018, en de titel luidt - geen grap: Mamma Mia, Here We Go Again. Volgens Deadline is een groot deel van de originele cast uit 2008 van de partij (oa Pierce Brosnan, Dominic Cooper, Colin Firth, Stellan Skarsgård en, uiteraard, Meryl Streep), maar er is nog niets officieel bevestigd over hun deelname. Een ding is wél zeker: Abba-mannen Benny Andersson en Björn Ulvaeus voorzien de film opnieuw van vrolijke deunen. Én zijn dit keer ook executive producers.


We sluiten af met de meest gevatte Twitterreacties op Donald Trumps besluit om Amerika uit de Paris Climate Agreement te halen, die je doen lachen, maar eigenlijk huilen.

En, tot slot, Barack Obama's reactie op Trumps klimaatbesluit in The Washington Post:

'The nations that remain in the Paris Agreement will be the nations that reap the benefits in jobs and industries created. I believe the United States of America should be at the front of the pack. Even in the absence of American leadership; even as this Administration joins a small handful of nations that reject the future. I'm confident that our states, cities, and businesses will step up and do even more to lead the way, and help protect for future generations the one planet we've got.'