Je kent het wel. Je ziet je vrienden te weinig omdat je het zo druk
hebt en besluit een etentje te organiseren. Je fantaseert over
Kinfolk-achtige gedekte tafels met verse veldbloemen, kristallen glazen
biologische appelcider en een 4-gangendiner dat start met meest
ambachtelijke zelfbereide Franse kreeftenbisque. Ida de Haart,
hoofd Food & co-owner bij biologische saladebar SLA, verklapt hoe je
het klaarspeelt.

Je neemt je voor dit keer echt eigenhandig de
sterren van de hemel te koken en de perfécte gastvrouw in de perfécte
outfit te zijn. De uitnodigingen mail je diezelfde avond nog en die
perfecte outfit koop je natuurlijk meteen de volgende dag. Daarna word
je weer opgeslokt door al je dagelijkse beslommeringen en verplichtingen
en voor je het weet… oeps. Je vrienden staan vanavond voor de deur.

Geen
paniek… Jij kunt dit. Je gaat indruk maken door de volgende simpele,
gezonde en vooral lekkere gerechtjes allemaal tegelijk op tafel te
zetten en een paar flessen wijn, lekkere crackers of zuurdesem brood en
wat olijven en noten in huis te halen! De recepten zijn voor 4 personen.

Hummus van azukibonen, kikkererwten & tahin 

  • 240 g azukibonen uit pot, uitgelekt 
  • 120 g kikkererwten uit pot, uitgelekt 
  • 1 teentje knoflook, gehakt 
  • 1,5 el tahin 
  • 2 el citroensap 
  • 2 el koudgeperste olijfolie 
  • 1 tl Himalayazout 
  • 1 snufje versgemalen peper
  • 30-90 ml (gefilterd) water

Spoel de
azukibonen en kikkererwten af en laat ze uitlekken. Doe ze vervolgens
samen met de gehakte knoflook, de tahin, het citroensap, de olijfolie,
het Himalayazout en de versgemalen peper in je keukenmachine en draai
alles tot een gladde smeuïge massa. Voeg vervolgens in kleine beetjes
water toe aan de hummus, tot je de dikte hebt bereikt die je lekker
vindt.


Frisse salade met truffeldressing 

  • 200 gram rucola of mesclun 
  • 1 sjalotje 
  • ¼ bosje bladpeterselie 
  • 20 g truffelpasta 
  • 35 ml wittewijnazijn 
  • 1 tl zeezout 
  • 1 mespunt versgemalen peper 
  • 35 ml sojayoghurt 
  • 60 ml olijfolie 
  • 1 el truffelolie
  • 60 ml zonnebloemolie

Snipper het sjalotje en
was de peterselie. Doe sjalot, peterselie, truffelpasta, wittewijnazijn,
zeezout, peper en sojayoghurt in de blender en laat deze 2 minuten op
een hoge stand draaien. Schenk de olijfolie, truffelolie en
zonnebloemolie er langzaam bij terwijl de blender nog draait. Meng de
dressing vlak voor het serveren door de salade.


Melanzane van geroosterde aubergine, buffelmozzarella & basilicum 

  • 3 teentjes knoflook 
  • 5 el ghee 
  • 2 el oregano, gehakt 
  • 800 g tomaten uit blik 
  • 1 tl groentebouillonpoeder 
  • 1 snufje versgemalen peper 
  • 1 bosje basilicum, gehakt 
  • 3 aubergines 
  • 2 grote bollen buffelmozzarella 
  • 100 g zongedroogde tomaatjes
  • 100 g pecorino, geraspt

Verhit 1
eetlepel ghee in een pannetje, zet het vuur middelhoog en bak de
knoflook en de verse oregano 1 minuut onder af en toe roeren. Doe de
tomaten uit blik, groentebouillon en versgemalen peper erbij en zet het
vuur laag. Laat de tomatensaus ongeveer 20 minuten sudderen, onder af en
toe roeren. Voeg dan de gehakte basilicum toe en haal hem van het vuur.

Snijd
de aubergine in plakken van 1 cm dik. Verhit wat van de rest van de
ghee in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in porties
goudbruin aan beide kanten.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd
de buffelmozzarella in dunne plakken en vet een ovenschaal in. Maak met
de plakken aubergine een laagje in de ovenschaal. Schep hier wat
tomatensaus overheen, gevolgd door de plakjes buffelmozzarella en de
zongedroogde tomaatjes. Blijf dit herhalen tot je eindigt met een laag
tomatensaus. Verdeel hier de geraspte pecorino overheen en nog wat
versgemalen peper.

Bak de melanzane in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar.

Ida de Haart (34) ontwikkelt healthy maar
vooral ook héle lekkere gerechten zonder kunstmatige toevoegingen,
geraffineerde suikers, tarwe of koemelk. Geschikt voor (bijna) iedereen
dus! Haar boek SLA kun je bestellen bij bol.com. 

www.ilovesla.comwww.instagram.com/idadehaart