Hobbel 1: hoe tref je leuke mannen?

Vroeger ging je gewoon uit met je vriendinnen. Naar een feest, concert, festival. Vroeger struikelde je over de vrije, leuke kandidaten zonder al te veel bagage. Eenmaal 35 plus en (weer) single, waaien er niet zomaar plukjes mannen aan. Let's face it. Omdat ze bezet zijn. Of net gescheiden en nog niet actief op de markt. Of, net als jij misschien, wachtend tot iemand –old school– hun pad kruist.

Advies: Ga de deur uit.

Wil je een leuk manmens ontmoeten zit er niks anders op dan letterlijk die drempel te nemen. Of je moet op postbodes, pizzabezorgers, collectanten vallen natuurlijk (even goeie vrienden). Virtueel de deur uitgaan is misschien nog wel efficiënter. Maar hoe dan ook: creëer ontmoetingskansen. Pak de trein naar werk in plaats van de auto. Ontbijt niet aan je keukentafel maar buiten de deur. Zeg 'ja' als mensen je ergens mee heen vragen. Neem een onsolitaire hobby: ga boksen, bij een koor, doe een tangocursus. Mocht je er iemand ontmoeten, heb je meteen iets gemeen.

Hobbel 2: hoe maak je een move als je een leukerd ontmoet?

Hoe pak je dat (ook weer) aan: iemand schaken of geschaakt worden? Jezelf de markt op slingeren zonder jezelf in de uitverkoop te doen? Duidelijk maken dat je diegene leuk vindt zonder dat het gênant wordt?

Advies: neem initiatief

Ga erheen, maak een praatje, een grap, wees geïnteresseerd. Ontmoet je iemand in levenden lijve en niet via een scherm: aankijken is belangrijk (overdrijf niet, dan wordt het eng). Geef de ander de ruimte. Als-ie je leuk vindt na jouw initiatief, onderneemt hij wel iets. Te eager zijn heeft nog nooit gewerkt, te kritisch evenmin. Misschien heeft-ie foute schoenen aan, misschien maakt-ie een foute grap, dus? Niemand is perfect. En als er iets lijkt te ontstaan: verwacht niet te veel, oordeel niet te snel en probeer niet te veel te projecteren. Ok, de man bevalt je, dat is pas stap 1. Verzamel informatie, leer elkaar kennen, waardeer het moment en zie of en wat ervan komt. Is dat een seksje, prima, maar ook dan geldt: temper je verwachting. De ander heeft ook recht om rustig te onderzoeken of hij voor je voelt. Als hij toch afhaakt: fair enough. Probeer het niet persoonlijk op te vatten. Dan was de liefde niet voor jullie weggelegd.

Hobbel 3: hoe haak je zelf netjes af als je denkt: mwah?

Je hebt terrein verkend, maar dat terrein is toch te rocky voor je. Of juist te vlak. Wat nu?

Advies: be gentle

Denk aan wat je oma al in je poëzie schreef: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Iedereen die zich openstelt voor een fling of een date, is kwetsbaar. De beste man of vrouw moet nog langer mee, dus wees loyaal. Breng eerst het slechte nieuws, zonder eromheen te draaien ('Ik vind je heel sympathiek maar zou liever gewoon vrienden zijn'). Hou het kort en wees duidelijk: aan valse hoop heeft niemand iets. Je hoeft niet bot te zijn, maar je ook niet te schamen dat je niet voelt wat je niet voelt. Mensen zijn veerkrachtiger dan je denkt. En, mocht het andersom zijn: jij dus ook.