Goed, je begrijpt het belang van een ferme handdruk en dineert met je ellebogen van tafel. Da's alvast een keurig begin van je welgemanierde zelf. Als je ook al weet met welke hand je behoort te zwaaien, of welke achterbankplek voor de baas bestemd is, dan kun je dit artikel voor lief nemen. Zo niet: tien etiquetteregels die we elke dag breken.

1. Je hoest in je rechterhand

Een hand voor de mond ten tijde van een hoest- of niesbui: keurig. Je réchterhand voor de mond: niet oké. 'Je rechterhand is je sociale hand, waarmee je handen schudt, in de
rondte zwaait en handkussen uitdeelt. Je linkerhand is je persoonlijke hand, waarin je dus naar hartenlust mag hoesten, niezen, waarmee je jeuk verhelpt en andere zaken verricht die we hier maar beter niet benoemen,' vertelt etiquette-expert Joy Weaver aan mentalfloss.com

2. Je draagt je handtas op rechts en slingert 'm over de rugleuning van je stoel

Om je sociale hand vrij te houden voor begroetingen (zie punt 1), doe je er verstandig aan je handtas (of champagne!) in je linkerhand te houden – naar het schijnt doet Queen Elizabeth dat ook altijd zo. Nog iets om in de gaten te houden: hang je handtas nooit aan een stoel wanneer je ergens neerstrijkt.

3. Je noemt je handtas een tas

Die laatste term is gereserveerd voor alle totes, clutches en rugtassen onder de honderd euro. Een chique, duurdere tas noem je een handtas.

4. Je gaat op de verkeerde manier zitten

Zo hoort het: benader je stoel, in geval van een diner of iets dergelijks, vanaf de linkerkant en verlaat 'm via de rechterkant. Mocht je tijdens het eten onverhoopt naar de wc moeten, kondig je handeling dan nooit aan, maar zeg alvorens naar de wc te lopen simpelweg: 'Excuseert u mij.'

5. Je geeft het zout door zonder de peper

Ze zijn als een klein koppeltje dat je niet van elkaar zou moeten willen scheiden. Zelfs al vraagt iemand om enkel en alleen het zout, de buurman zou weleens beide kunnen wensen, en dus: hou ze bij elkaar. En: doorgeven via rechts.

6. Er mankeert wat aan je applaus

De enige correcte manier: op borsthoogte, net ietsje naar links. Immers, je wilt niet recht voor je gezicht klappen en ook niet recht voor die van een ander.

7. Je pikt de beste plek in de auto in

De powerstoel is op de achterbank, rechts. Dat is de plek die je vrijhoudt voor je baas – of wie er dan ook in de auto plaatsneemt die, op dat moment, belangrijker (sorry) is dan jij.

8. Over auto's gesproken: je stapt verkeerd in

Wanneer je een voertuig binnengaat, ga dan eerst zitten voor je je benen naar binnen
zwiept. Het is sowieso eleganter, maar vooral aan te raden voor rokkendragers.

9. Je wijst naar een vriend

Toegestaan: naar íets wijzen. Niet oké: naar íemand wijzen. Als je toch echt per se naar iemand moet wijzen, gebruik dan een open hand, geen vinger.

10. Je gebruikt draaideuren incorrect

Een deur voor iemand openhouden is hartstikke keurig. Bij draaideuren, echter, is het beleefder zelf eerst naar binnen te gaan. Je wil niet dat je klant, gast, of baas zelf tegen de deur moet duwen terwijl jij erachteraan hobbelt. Het gaat erom dat je het de ander zo makkelijk mogelijk maakt en speciaal laat voelen.

Om in de oren te knopen: 'Good manners sometimes means simply putting up with other people's bad manners,' aldus Amerikaanse schrijver H. Jackson Brown Jr.