Stress. Zestig procent van de Nederlandse vrouwen ligt er wekelijks wakker van. Bah. Hoe kom je eraan, maar belangrijker nog: hoe kom je d'r weer vanaf? Naast dat je basics als gezond eten, voldoende beweging en voldoende rust in orde zou kunnen maken om je stresslevel terug te schroeven, zou je 'ns kunnen nadenken over de aanschaf van een hond.

Uit recent onderzoek, gedaan bij kinderen tussen de zeven en twaalf jaar (maar, hé: stress is stress), blijkt dat het aaien en knuffelen van een hond helpt om je minder onrustig te voelen in stressvolle situaties. Honderd gezinnen met kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud, en met een hond, deden mee. Tijdens het onderzoek werd aan de gevraagd in het openbaar een spreekbeurt te geven en een rekenopdracht te maken. Taken die erom bekend staan stresshormoon cortisol te stimuleren.

Voorts werden de kinderen in drie groepen verdeeld. Een groep mocht met een hond aan de zij de opdrachten volbrengen, een groep met de ouders, en een groep alleen. Wat bleek: kinderen voelen zich aanzienlijk minder onrustig of gestrest wanneer ze hun hond in de buurt hebben. Dat dat zo is hebben ze dan weer kunnen meten door voorafgaand en achteraf middels een speekselmonster het cortisolgehalte bij de deelnemers te meten.

Afijn. Een overweging waard.