Niet alleen Harper's Bazaar bestaat dit jaar 150 jaar, ook de provincie Limburg is krek anderhalve eeuw oud. Vandaag op de kop af! Kom dus maar door met die harmonie en die majorettes! Hoe dat precies zit lees je hier.

Ter verhoging van de feestvreugde hier mijn persoonlijke top 5 van Limbourgeoisie – in willekeurige volgorde.

Op 1:

Mississippi van Pussycat

De soundtrack van mijn jeugd want de ultieme plaat om met mijn twee oudere zussen eindeloos te playbacken, al mocht ik natuurlijk nóóit leadzangeres Toni zijn, met haar grandioze tooth gap. Daarnaast is Pussycat het beste bewijs dat je als Limburgse de hemel kunt bestormen. De gezusters Willé uit Brunssum schreven geschiedenis door in maar liefst veertien landen op nummer 1 te komen. Dik verdiend natuurlijk, want nondepie wat een goed nummer. Die jankende steel guitar! Die drumroffels! Die uithalen!!

youtubeView full post on Youtube

Op 2:

Rijstevlaai

In het allerbeste geval: gemaakt door mijn eigen moeder. Maar als die op is, is er een picobello alternatief: de rijstevlaai van Bakkerij Hermans, zoals je hier al kon lezen.

Op 3:

Uilskuikens

Deze week werden de jonge oehoes die vier weken geleden geboren zijn in de oehoevallei in Maastricht (op de Sint Pietersberg, vlak bij mijn ouderlijk huis) gewogen en geringd. Oehoes zijn ontzettend zeldzaam in Nederland, dat maakt het extra bijzonder. Hun woonplek, een oude mergelgroeve die onlangs open ging voor het publiek, is dat ook. Hier lees je meer.

Op 4:

De gebroeders Pittie

In de documentaire Bewakers van Bemelen van Hans Heijen zie je Willie en Pierre Pittie die het vierhonderd zielen tellende dorpje Bemelen eigenhandig draaiende houden. Verwacht milde melancholie, oog voor detail, bijzonder kleurrijke dorpsbewoners en af en toe tranen met tuiten van het lachen. Kijk 'm hier.

Op 5:

Zoervleis

Last but certainly not least: Limburgs stoofvlees met stroop en peperkoek dat misdadig lekker is bij frieten. Over exacte bereiding en spellingwijze verschillen ze per dorp nog van mening, maar dat het zalig is, daar is tout Limburg het over eens. En het is zó makkelijk te maken dat zelfs ik het kan.

Wil je zelf aan de slag? Dan vind je hier een picobello tutorial:

[youtube ]https://www.youtube.com/watch?v=GtlV7CkUXIA&vl=nl-NL[/youtube]

Geen keukenprinses? De beste plekken om zoervleis te eten zijn wat mij betreft Café Sjiek en Buitengoed Slavante in Maastricht.

P.S. Afgelopen weekend stond het Volkskrant Magazine al uitgebreid stil bij deze gedenkwaardige verjaardag. Ik mocht een bijdrage leveren over heimwee. Gemist? Hier lees je het stuk terug.