Boek van de week

Ontregeld van de Australische schrijfster Charlotte Wood

Advies van

Bazaars bloedeigen recensent Liddie Austin

Enorme pil of easy does it

256 soms ijzingwekkende pagina's dik

Materie

Verontrustende, feministische roman

Signalement

Tien jonge vrouwen worden gevangen gehouden in een boerderij in de outback, nadat ze daar gedrogeerd heen zijn gebracht. Ooit leidden ze mondaine levens met Chloé-laarzen en romantische trips naar Parijs, nu dragen ze ruwe tunieken, hebben ze kaalgeschoren hoofden en moeten ze onder de brandende zon met betonblokken sjouwen.

Wapenfeit

Het boek lijkt te heftig om waar te zijn, maar is dus gebaseerd op een instelling in het Australische Hay, waar van 1961-1974 'onverbeterlijke' meisjes in het geheim gedrogeerd heen warden gebracht om dwangarbeid te verrichten. Doel: de meisjes breken. Het bestaan van dit instituut bleef staatsgeheim, tot 2004, toen een oud-bewoner uit de school klapte.

Moraal van het verhaal

Hoe waardig blijf je, onder de meest barre omstandigheden? Niet, luidt het antwoord. Eerst dromen en hopen de meisjes nog, totdat het eten opraakt en ze steeds verder ontmenselijken.

Ideale context

Bij voorkeur te lezen onder paradijselijke vakantie-omstandigheden om de boel in balans te houden. Want dit boek is weliswaar fascinerend, maar ook – de titel zegt het al: ontregelend.