'Je moet eerst lachen, voordat je er een serieus gesprek over kunt voeren,' aldus Amerikaans beeldhouwer Joel Morrison over de sculpturen die vanaf morgen te zien zijn in de Reflex Gallery in Amsterdam.

Kunst om te lachen? Hoe dan? Nou zo: Morrison grossiert in maffe objecten. Klassieke bustes versierd met gereedschap, een uitdagende croissant, een gigantische ballon in een winkelwagentje of een geperforeerde discobal in een berenklem. De werken vervreemden en amuseren tegelijk. Aanvankelijk glanzen de sculpturen je tegemoet, vervolgens komt de knipoog. Die gladde, vlekkeloze afwerking gecombineerd met humor doet denken aan het werk van pop art iconen Jeff Koons, Anish Kapoor of Sherrie Levine.

Saillant detail: de objecten van Morrison komen tot stand dankzij de auto-industrie. Daar vond hij genoeg vakmanschap en expertise om zijn werken in staal uit te voeren. In zijn atelier werkt hij schouder aan schouder met werklieden uit de autobranche om de metalen objecten net zo lang te polijsten tot ze zichzelf erin weerspiegeld zien.

Deze expositie behelst overigens zowel oud als nieuw werk van Joel Morrison. Hier alvast een glimp.

Sculpture, Metal, Executive toy, Art, Still life photography, pinterest
Joel Morrison
Sculpture, Art, Glass, Plant, Silver, Trophy, Nonbuilding structure, Metal, pinterest
Joel Morrison

Joel Morrison is van 6 mei tot en met 11 juli te zien in de Reflex Gallery in Amsterdam.