Het zit erop! En het was fijn, reuzefijn. Alles zat erin: van tenenkrommende eerste ontmoetingen tot boertige bottigheden tot stroeve conversaties tot vonken die vurig oversprongen. Vooruit, de middelste afleveringen waren soms wat saai, maar eind goed al goed, toch? Alle vijf de boeren hebben een vrouw, al is er hier (Saskatchewan) en daar (Texas) wel een beetje vals gespeeld.

Bij wijze van evaluatie een terugblik op de laatste aflevering en een kleine check: hoe goed waren de voorspellingen die ik 10 februari deed voorafgaand aan de allereerste aflevering?

Boer Herman maakte de grootste metamorfose door. Van Frank van Putten-eske eeuwige, maagdelijke doch danig hunkerende vrijgezel met jarenvijftigkapsel tot zelfverzekerde hipster-eske hunk met tweedagsbaard. Dat alles is te danken aan Fleur, het meisje van wie haar olijke vader nu al mijmert over hoe ze later samen met Herman achter de rollator loopt.

Wat wenste ik Herman toe? Een lieve Amélie Poulain, die hij welbeschouwd ook gekregen heeft – zonder donker pagekapseltje en zonder tuinkabouter, maar mét paard.

Hair, Face, Ear, Mouth, Lip, Cheek, Facial hair, Hairstyle, Dress shirt, Collar, pinterest

Boer Olke heeft het deksel op de neus gekregen en zag, nadat ze gedrieën levend fondue hadden gespeeld in de hot tub, zowel Alberdien als Sandra gillend wegrennen. Dat hij zich niet kon uiten en meer moest leren krûpe heeft hij helaas iets te serieus genomen. Maar Olke bleef niet zitten kniezen! We kregen al de indruk dat het hem niet zo gek veel uitmaakte wélke vrouw er bij hem kwam wonen, áls er maar een vrouw bij hem kwam wonen. Dus groef hij een oude brief van de Texaanse serveerster Karen op, en zit hij nu met haar in de hot tub. Eind goed, Ol goed!

Wat wenste ik Olke toe? Een Miss Ellie en/of een Sue Ellen. Die kreeg hij ook: een Miss Alberdien en een Sue Sandra, maar goed, die bleven niet.

Face, Facial expression, Forehead, Chin, Nose, Cheek, Human, Smile, Jaw, Wrinkle, pinterest

Boer David heeft gekozen voor Mara, die in hem de man heeft gevonden die ze eindelijk begrijpt. Wat te denken geeft over haar vorige cryptische verkeringen, maar soit, everybody is happy en dat is supersupermooi, om in David-vocabulaire te blijven. Dubieus hoogtepunt van gisteravond was desalniettemin, en het moet even gezegd, de curieuze ontmoeting van David met Mara's vriendinnen in een soort amusementspark waarin het gezelschap gehuld in badjassen op wc-potten met wieltjes ging racen. WAAROM? Wie bedenkt dit? Dit overtreft qua oenigheid bijna het fragment van Boer Bert en zijn Henrieke in de draaiende theekopjes in Disneyland Parijs, uit 2012.

Wat wenste ik David toe? Een stoere, frisse zwemster à la Sharon van Rouwendaal. Die kwam er ook, in de persoon van Jorien, die primadeluxe bij hem paste, maar die hij dus niet koos. Wat bewijst dat David harpersbazaar.nl niet leest. Of wel, maar niet wil luisteren.

Hair, Face, Nose, Beauty, Eyebrow, Forehead, Hairstyle, Smile, Cheek, Lip, pinterest

Boer Marc bleek al bij de skype-speeddate te zijn gevallen voor Annekim en kan ook met haar familie en vrienden goed overweg, zo leerden we gisteravond. Tijdens het evaluatiegesprek met Yvon kwam zelfs hun wederzijdse kinderwens al ter sprake. Een glashelder gevalletje 'en ze leefden nog lang en gelukkig', en dat is ook een keer mooi.

Wat wenste ik Marc toe? Een optimistisch, eigenwijs type à la Sophie Hilbrand, en die kreeg hij ook. Een happy end, what's not to like?

Romance, Kiss, Love, Interaction, Forehead, Cheek, Gesture, Honeymoon, pinterest

Boer Riks heeft – en dat zal KRO-NCRV deugd doen – eigenhandig bewezen dat God bestaat. Hoe dat zo? Nou, dat zat zo: door zich buitengewoon boertig en ploertig te gedragen ten opzichte van Marit, de leukste van de drie logeervrouwen en de enige die zich niet liet afschrikken door de in alle opzichten barre omstandigheden in Canada, zóu je kunnen denken dat dit boertje gigantisch om zijn loontje kwam en lekker puh moedertjeziel alleen tussen de kippen en de sneeuw in Saskatchewan zou achterblijven. Maar neen! Blijkbaar heeft al dat bidden van hem iets opgeleverd. Sterker nog: al zijn gebeden lijken verhoord nu hij verkering heeft met zijn knappe, jonge voormalige werkneemster Nicole, die een oogje op Riks heeft én op de Heere. En warempel: er daagde een vleugje zelfinzicht toen Riks na het zien van de reeks Boer Zoekt Vrouw zichzelf 'soms een lompe boer' noemde.

Wat wenste ik Riks toe? Een Maria van Trapp. En die kreeg hij niet helemaal, al had Marits kapsel wel van Maria von Trapperigs. Maar wat we ook hebben geleerd van Moeder Overste uit The Sound of Music: 'If God closes a door, he opens a window!' En zo was het maar net! Praise the Lord!

Ik verheug me ondertussen vast op het volgende seizoen van Boer Zoekt Vrouw.

Face, People, Smile, Cheek, Fun, Friendship, Forehead, Selfie, Photography, Event, pinterest