Wijnkenners wordt altijd naar geheimtips gevraagd: wat zijn nou echte pareltjes? Hard tot tell, zegt Bazaars wijnbrein Esmee Langereis. Hangt er maar net vanaf waar je trek in hebt.

'Zeg, welke wijn vind jij nou echt goed?' Als ik een dollar had gekregen voor alle keren dat mij die vraag is gesteld, dan was ik nu president geweest. En net als Trump stem ik mijn antwoorden tegenwoordig af op de smaak van Jan Modaal. Make de supermarkt great again!

Vroeger nam ik de vraag te letterlijk; legde ik uit welke wijn op dat moment mijn persoonlijke favoriet was en waarom. Maar tijdens het opsommen van de merites van het Moezelgebied zag je de eerst zo geïnteresseerde vraagsteller toch snel afhaken. Tegenwoordig houd ik het dus kort. De naam van een wijn en een verkoopadres, dat is wat men wil horen. En de prijs natuurlijk.

Sinds ik meeproef en -schrijf voor de jaarlijkse wijngids De Grote Hamersma, ben ik nog beter thuis in het supermarktsegment. Samen met Harold Hamersma proefde ik afgelopen jaar 3500 wijnen. Van Zeelands tot Nieuw-Zeelands, van duur tot spotgoedkoop. Dit tot grote vreugde van mijn vrienden. Die bestoken me nu te pas en onpas met whatsappjes als ze weer clueless voor het wijnschap staan. 'Ben nu bij de Lidl, welke wijn moet ik kiezen?!!' Een absurde vraag uiteraard, die je onmogelijk goed kunt beantwoorden. Ook niet fout overigens, dus ik roep altijd maar wat. Nooit klachten gehad.

Vergelijk het met iemand die bij de AKO staat en vraagt welk boek hij moet kopen: het is maar net wat er ligt en waar je zelf zin in hebt. Het helpt als je weet welk genre je zoekt. Een thriller, chick-lit of Literatuur met een grote L? En welke auteur ligt je goed? Bukowski of Paustovski? Hermans of Brusselmans? Alle vier hebben zowel trouwe fans als oprechte haters, maar de een is niet 'beter' dan de ander. Zo ook bij wijn. De streek of de stijl van een wijn kan je zien als een genre: neig je naar contemplatieve Bordeaux of meer naar feestelijke Bourgogne? De wijnmaker is als een auteur, te herkennen aan een eigen stijl. Of hij nu iets maakt van sauvignon of chenin blanc, het karakter van de wijnen zal vergelijkbaar zijn. Vond je zijn Sauvignon lekker, dan kun je met een gerust hart ook zijn Chenin kopen. Maar dit willen mensen allemaal niet horen. Die zijn enkel geïnteresseerd in 'de pareltjes', de inside scoops.

Ook in wijn zijn er crowd pleasers die iedereen lekker vindt. Supermarkt-huiswijnen bijvoorbeeld, de bouquetreeksromans onder de wijnen: vakkundig gemaakt en weinig op aan te merken. In de schappen vind je de grote merken, Lindeman's, Flaxbourne, Norton en Casillero del Diablo - allemaal prima, met een uitstekende prijs-kwaliteit. Sommigen zo goedkoop dat ze voor 'pareltjes' door mogen gaan wat mij betreft.

Maar of je er ook echt door geráákt zult worden, is een tweede. Does it spark joy? zou Marie Kondo vragen. Neen. Voor een meeslepende wijn, eentje die je recht in het hart raakt, je niet meer loslaat en die je in een ruk uit wilt drinken - daarvoor moet je iets meer moeite doen. Naar een winkel gaan die al om zes uur (!) sluit bijvoorbeeld, of naar een webwinkel die pas morgen (!) kan leveren. Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat. Echt, geloof mij nu maar.