Voor wie na een woelige werkdag maar lastig kan ontspannen, goed nieuws. Wetenschappers stellen dat niets zo kalmerend werkt als de muziek van, onder andere, Italiaanse componist Giuseppe Verdi - en weten dat met nieuw onderzoek te onderbouwen.

Dat zit zo: langzame muziek met een cirkelgang van tien seconden heeft een aantoonbaar rustgevend effect op de luisteraar, omdat het tempo overeenkomt met de natuurlijke tien-seconden-golven van onze bloeddrukregulatie. En dat is gunstig voor wie kampen met een (te) hoge bloeddruk en hartslag.

De muziek van Verdi, samen met de langzame gedeelten van Ludwig Beethovens Negende Symfonie en de aria's uit opera Turandot van Giacomo Puccini, behoren tot de kalmerendste muziekstukken omdat ze rijk zijn aan die tien-seconden cycli die perfect matchen met de ritmiek van ons bloeddruksysteem.

'When we picked up some music by Verdi it was quite clear that he seemed to know instinctively about this when he composed his 10-second arias,' vertelt een van de onderzoekers, professor Peter Sleight van de Universiteit van Oxford, aan Britse krant The Independent.

'Our research has provided improved understanding as to how music, particularly certain rhythms, can affect your heart and blood vessels,' zegt Sleight, maar voordat we cardiologen een dosis Taylor Swift of dertig minuten Verdi per dag zien voorschrijven: 'Further robust studies are needed, which could reduce scepticism [about] the real therapeutic role of music.'

Om alvast te proberen:

youtubeView full post on Youtube