Iedereen viel zo'n beetje heen over microbiologe en columniste Rosanne Hertzberger, afgelopen week. Vanwege haar boek Ode aan de e-nummers. Bazaars Maaike Beekers vroeg naar haar reactie op al het commentaar.

Wat een stof heb jij doen opwaaien!

'Het was een gekkenhuis afgelopen week! Er is zoveel gezegd, zoveel geschreven. Ook minder aardige dingen, maar dat geeft niet. Als het schuurt leer je iets met zijn allen. Bovendien ben ik dol op debat.'

Waarom sprong iedereen er zo bovenop?

'Ik denk dat mijn boek een gemist geluid was in de discussie over gezond eten. Ik ben pro-technologie en mijn boek is een betoog voor smart food, en dat in een tijd waar chefkoks helden zijn en kookboeken de nieuwe bijbels! Ik had wel gedacht dat het iets zou losmaken, maar de hausse aan reacties verraste me toch. De perfect storm natuurlijk, als je zoals ik iets wil vertellen. Hoewel, dat hyperige hoeft niet zo voor mij. Of je het nu leest, of over twee jaar, dat boek blijft.'

Begrijp je dat mensen boos van je boek worden?

'Ik breng geen prettige boodschap voor mensen die bezig zijn met ambachtelijk eten en puur natuur. Die zijn in hun diepste wezen aangetast, want ze stoppen daar al jaren energie in en dan zeg ik doodleuk dat ze evengoed voor een magnetronmaaltijd kunnen kiezen. Dat is natuurlijk klote.'

Wat had je niet zien aankomen?

'Dat mensen zo zouden vallen over E621, glutamaat. Ik had verwacht dat vooral aspartaam angst inboezemde, maar mensen flippen echt van E621. Terwijl: je kunt er alles lekker mee maken, waardoor er bijvoorbeeld minder zout in hoeft. Persoonlijk conserveer ik liever iets met sorbinezuur dan met zout of suiker: van die laatsten krijg je sowieso al wagonladingen binnen.'

Wat is jouw persoonlijke favoriet onder de e-nummers?

'Ik ben groot fan van E948. Als je dat niet binnen krijgt, ga je namelijk dood, want het is zuurstof. E-nummers zien er gevaarlijker uit dan ze zijn, ze zijn juist bedoeld om misleiding tegen te gaan.'

Heb je nu in een boek je kruit verschoten?

'Nee hoor, ik zou nog wel tien boeken kunnen schrijven. Over zaadveredeling bijvoorbeeld, de technologie die ten grondslag ligt aan gewassen als uien en tomaten. In de supermarkt staan er foto's bij van blij lachende telers, maar wat niet wordt verteld is dat zij de zaden gekocht hebben van zaadtelers, die daar heel intelligent mee hebben geknutseld.'

Intussen gaat je boek als een warm broodje over de toonbank?

'Het gaat wel goed, ja. Het is net uit en er is nu al een derde druk. Mijn uitgeverij is blij met me.'