Stress. Een beslist onwelkome gast waar we, jammer maar helaas, allemaal mee van doen hebben vandaag de dag. Ida de Haart, hoofd Food en co-owner bij biologische saladebar SLA (en schrijfster van kookboek SLA, groen, gezond & geweldig lekker eten) verklapt hoe je zonder al te veel enkelzwikkende toeren een goede gezondheid in stand houdt.

Een bere-interessante maar veeleisende baan, ambitieuze project en de stelregel àlles uit het leven halen, het zorgt voor een boel geluksmomenten, maar de intensiteit van onze levens kan evenzoveel stress veroorzaken. Een stopknop blijkt vaak verdraaid lastig in te drukken, dus blijven we maar rennen en vliegen.

Gevolg van geen rust: je bijnieren gooien (te veel) cortisol in de strijd, hét stresshormoon bij uitstek, waardoor je batterij gestaag leegloopt. Eenmaal leeg duurt het behoorlijke poos voor je weer bent opgeladen. Voorkomen dus! Een goede gezondheid is het àllermooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Doe jezelf een lol en make it a priority!

Pak je rust. En let op je voeding. Essentieel. Drink bij voorkeur even geen koffie of alcohol en wees zuinig met suikers en producten die rijk zijn aan gluten. Wees lief voor je lichaam en stop het vol met groenten. Eet makkelijk verteerbare maaltijden met veel eiwitten, probiotica en goede vetten. Yummie!

The day after een drukke dag drink ik een enorme groene smoothie, zorg ik ervoor dat ik magnesium binnenkrijg door een theelepel Keltisch zeezout op te lossen in een glas water én eet ik dus de heerlijke salade die je hieronder ziet. De kimchi van gefermenteerde kool die erin zit is een super-de-luxe bron van probiotica en ondersteunt je darmen plus weerstand. Je kunt 'm bij de toko kopen of zelf maken.

SALADE IN KOREAANSE STIJL VAN POSTELEIN MET TIJGERGARNALEN & KIMCHI

  • 1 el geurloze kokosolie
  • 12 tijgergarnalen
  • 1 tl Koreaans peperpoeder of gedroogde chiliflakes snufje Himalayazout
  • 150 g zwarte quinoa
  • 100-150 g postelein, gewassen
  • 1 bosje koriander
  • 1 tl citroenrasp van een onbespoten citroen
  • naar smaak versgemalen peper
  • ½ tl Himalayazout
  • 150 g kimchi
  • 1 bosje radijs
  • ½ komkommer
  • 40 g zwarte sesamzaadjes

Verhit de geurloze kokosolie in een koekenpan en bak de tijgergarnalen op hoog vuur in 3 minuten gaar. Voeg aan het einde het Koreaans peperpoeder en wat Himalayazout toe.

Kook de quinoa volgens de instructie op de verpakking en breng hem op smaak met de helft van de koriander, de citroenrasp en versgemalen peper en Himalayazout. Snijd de radijsjes in partjes of dunne plakjes.

Verdeel de postelein over twee borden en leg de rest van de ingrediënten er mooi op. Verdeel nu wat dressing over de salades en maak ze af met de rest van de koriander en de zwarte sesamzaadjes.

DRESSING VAN RIJSTAZIJN, SESAMOLIE, KOREAANSE PEPER & GEMBER

  • ½ teentje knoflook
  • 6 g gemberwortel
  • 1 tl rasp van een onbespoten limoen
  • 1 el Koreaans peperpoeder
  • 1 tl agavesiroop
  • 1 tl Himalayazout
  • 3 el rijstazijn
  • 1 el sesamolie
  • 175 ml koudgeperste zonnebloemolie

Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de zonnebloemolie, in je blender en laat deze een minuutje draaien. Schenk dan langzaam de olie erbij.

KIMCHI VAN RETTICH & MEIKNOL

Stap 1

  • 500 g rettich
  • 500 g meiknol
  • 100 g grijs zeezout of Keltisch zeezout

Schil de rettich en de meiknol en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm, doe ze in een grote kom en meng ze met het zeezout. Dek de kom af en laat hem 2 uur op kamertemperatuur staan.

Stap 2

  • 1 teentje knoflook
  • 50 g gemberwortel
  • 150 ml vissaus
  • 120 ml rijstazijn
  • 75 ml rijst- of agavesiroop
  • 8 el Koreaans peperpoeder
  • 3 bosuitjes

Schil de knoflook en de gemberwortel en snijd ze in dunne plakjes. Doe ze vervolgens samen met de vissaus, rijstazijn, rijst- of agavesiroop en Koreaans peperpoeder in de blender en laat deze 20 seconde draaien tot er een gladde massa is ontstaan. Snijd ondertussen de bosuitjes in dunne ringetjes en doe deze in de marinade.

Stap 3

Doe de rettich en de meiknol in een zeef en spoel ze goed af. Laat de groenten uitlekken en doe ze in een grote bak of kom. Schenk de marinade over de groenten en meng deze er goed doorheen. Dek de bak of kom af en laat hem 24 uur op kamertemperatuur staan.

Na 24 uur is de kimchi klaar en moet hij de koelkast in. Je kunt je kimchi goed bewaren in uitgekookte weckpotjes. Kimchi is minimaal twee weken houdbaar.

Bon appétit!

Ida de Haart ontwikkelt healthy maar vooral ook héle lekkere gerechten zonder kunstmatige toevoegingen, geraffineerde suikers, tarwe of koemelk. Geschikt voor (bijna) iedereen dus! ilovesla.com, instagram.com/idadehaart