Het internet. Medio jaren negentig kwam-ie de woonkamers binnen, pakte-ie een stoel om mooi nooit meer op te staan. In tegendeel: het internet heeft inmiddels je hele huis (plus gezin) ingepikt en er is (bijna) niets dat we ertegen doen kunnen. Dachten Amerika, China en Rusland de grootmachtenstoelendans nog met z'n drieën te spelen, ondertussen is Het Internet er al lang met de prijs en de stoel vandoor. Geen fenomeen zo oppermachtig, kunnen we wel stellen.

Maar er echt iets van snappen, dat doen de meeste mensen niet. Zo ook vermaard Duits filmregisseur Werner Herzog. De man die er, naar eigen zeggen, af en toe een mail uitgooit, maar meer ook niet. Social media is 'm onbekend. Je zou kunnen stellen dat-ie digitaal naïef is, in plaats van digital native.

Maar juíst een filmmaker als Werner Herzog, met z'n zeer beperkte internetkennis, is de juiste man voor documentaire Lo and Behold, Reveries of the Connected World, waarin-ie zijn licht laat schijnen over het onbegrensde internet. In tien hoofdstukken behandelt hij het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van het wijdstverspreide netwerk ooit, en al doende schetst-ie zowel de voordelen als de angstaanjagende nadelen van dit vernuft.

Interessant! En: vanavond om 23u00 op NPO2!

youtubeView full post on Youtube