Hear hear, de twee lang vermiste Vincent van Gogh meesterwerken zijn vanaf morgen weer te zien in het Van Gogh museum. Dat an sich is natuurlijk een applaus waard, maar laten we de (kunst)heldendaad van Bulgari niet vergeten. Dankzij hen is namelijk de (her)tentoonstelling van de schilderijen mogelijk.

xView full post on X

Veertien jaar geleden werden de Van Gogh schilderijen Zeezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen uit het naar de schilder vernoemde museum in Amsterdam gestolen. Waar ze toen naartoe gingen, is niet bekend, maar ze zijn afgelopen jaar teruggevonden in het huis van een Italiaanse drugsbaron te Napels. Eenmaal terecht bleken de schilderijen, met een waarde van 100 miljoen euro, vrijwel onbeschadigd en (gelukkig) nog steeds in perfecte staat om tentoongesteld te worden.

Maar daar moeten we, naast de vinders van de kunstwerken, ook Bulgari heel hartelijk voor danken. De Italiaanse juwelenmaker was na de ontdekking overtuigd dat schilderijen terug moesten naar de plek van herkomst. Daarom sloegen ze de handen ineen met het Van Gogh Museum om dit mogelijk te maken.

De schilderijen zijn weer in het Van Gogh Museum te zien vanaf 21 maart.