Welke fles wordt er ontkurkt? Ditmaal mag de openhartige champagne
Brut Zéro het podium (de bar) beklimmen. Clara de Nijs van Clara's
Champagne doet het woord. 

Om een en ander op te helderen: we
schrijven hier over een Brut Zéro Blanc de Blancs. Uit Frankrijk. En uit
diverse jaren. Met een lange en minerale afdronk (goût de terroir op z'n Frans).

Goed, de belangrijkste zaken:

Hoe proeft-ie? 'Fris, maar telkens weer anders. De champagne is
namelijk nogal gelaagd: als je je glas vijf minuten laat staan ontdek je
steeds weer hele andere dingen. Zo zit er een vleug citrus en appel in,
veel tropisch fruit, maar ook – ja echt - de geur van stokbrood.'
Wanneer ontkurken: 'Eigenlijk bij elke gelegenheid. Niet
wegleggen voor een bijzonder feest dus, gewoon drinken. Pak 'm bij een
mooie vis of oester.'
Waarbij? 'Doet het goed bij pure visgerechten. Scherpe smaken of
pittige sauzen ruïneren de verfijnde smaak van de champagne. Wel doen:
oesters, sashimi, sushi of simpele witvis.'
Katergehalte: 'Moeilijk te geloven, maar: geen. Champagne is er veel te zuiver voor en geeft juist altijd een up. Ideaal dus als je 's avonds naar een feestje gaat. Neem een paar slokken en hoppatee, je bent meteen in de mood.'Wapenfeit: 'Drink
deze champagne nooit in een te smal glas, dat het aroma onvoldoende
prijsgeeft. Zonde, toch? In een iets ruimere flute zie je de belletjes
ook mooi opstijgen. Ga niet voor een te brede coupe; dan zijn de bubbels
namelijk zo verdwenen.'

Clara's Champagnes importeert champagnes van kleine wijnboeren.