Met een niet bescheiden aantal nominaties op zak (waaronder die van Oscar voor beste film) kun je wel stellen dat Hidden Figures een cultureel hoogstandje is. De film zelf speelt zich af in het Amerika van de jaren zestig, en vertelt het waargebeurde verhaal van drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen, werkzaam voor de NASA.

De ruimtewedloop tussen Amerika en Rusland is in volle gang. Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monáe) maken alle berekeningen die nodig zijn om die ruimtewedloop te winnen. Hun afkomst zorgt in het gesegregeerde Virginia voor heel wat barrières: zo verliest Katherine dagelijks kostbare minuten omdat ze als zwarte vrouw het halve terrein door moet steken naar het voor haar bestemde toilet. De film volgt de strijd die de dames dagelijks voeren moesten en biedt tegelijk inzicht in de bijdrage die het drietal leverde aan de ruimtevaartindustrie én de rassenemancipatie.

'Dit is een verhaal over eenheid. Een verhaal over wat er gebeurt als we onze verschillen aan de kant zetten en samenkomen als mensen: we overwinnen. Liefde overwint. Telkens weer.'

En een aantal van die nominaties wist de prent te verzilveren. Zo won de cast afgelopen januari een SAG-Award (Screen Actors Guild Award) voor beste cast. In hun acceptance speech wist Tariji P. Henson de boodschap van de film precies samen te vatten:

'Dit is een verhaal over eenheid. Een verhaal over wat er gebeurt als we onze verschillen aan de kant zetten en samenkomen als mensen: we overwinnen. Liefde overwint. Telkens weer.' En die boodschap is nu net zo relevant als toen.

Kijken dus!

youtubeView full post on Youtube