Culturen, mensen, religies, klimaten – zelfs landen: in Jordanië gaan verscheidene uitersten hand in hand. Maak je een panoramafoto vanaf een bootje in de Rode Zee, dan zie je enorme groene, Egyptische bergen, zonaanbidders in het Israëlische Eilat en watersporters in de kustplaats Aqaba, een havenstadje aan de Rode Zee in het zuiden van Jordanië. Aqaba ligt ver weg van fastfoodketens, koffiegiganten en bomvolle boulevards en kent twee varianten. De doordeweekse verie, met 140.000 inwoners, en de weekendvariant, met ruim 2 miljoen rondhuppelende mensen. Vanwege de onrust in omliggende landen brengen veel Egyptenaren hun weekend door in het veilige doch bruisende Aqaba, dat zowel cosy boetiekhotels heeft als reusachtige luxeresorts. Al schuilt de grootste charme van Aqaba in zijn onderwaterwereld, die met stip op één staat in Egypte.

  • Doen in Aqaba: Duiken of snorkelen in de Rode Zee.
  • Slapen: In het Mövenpick Resort & Residence Aqaba.
  • Eten: Romero Royal Yacht Club, traditionele Mediterrane keuken met verse vis in de hoofdrol.

In anderhalf uur rijd je met de auto van Aqaba naar het iets noordelijker gelegen Wadirum waar je, very Lawrence of Arabia, op schier eindeloze zandvlaktes stuit. Denk: een woestijn van ruim zevenhonderd vierkante kilometer, een enorme vallei met geel en rood zand, omzoomd door rotspartijen, waar je urenlang kunt ronddwalen zonder ook maar één levend wezen tegen te komen. Het is goed voorstelbaar dat de (overigens totaal gekraakte) film Mission to Mars van Brian da Palma hier ooit werd opgenomen: dit is een andere planeet. Waar de in kampen levende bedoeïen, hoewel zeer gastvrij, de scepter zwaaien – zij kennen de woestijn als de binnenkant van hun broekzak. Wil je kilometers maken, dan is een open jeep een aanrader, al zijn sommige delen alleen te paard bereikbaar, of per kameel.

  • Doen in Wadirum: De verpletterende zonsondergang bewonderen vanuit een luchtballon. Vooruit, zittend op een rots kan het ook.
  • Slapen: Captain Camp. Een luxe tentenkamp waar je 's avonds sterren kunt tellen, maar waar je met warm water doucht.
  • Drinken: Arabische koffie, die je overal aangeboden krijgt. Afslaan is onbeleefd en jammer, want lekker.

De volgende bestemming is Petra, een van 's lands grootste trekpleisters en zo'n twee uur noordwaarts. Hoewel er veel geschreven en verteld is over de zogenoemde 'verloren stad', blijft het overweldigend om de gigantische, met de hand uitgehakte schatkamer in werkelijkheid te zien. De Nabateeërs, een Arabisch volk uit de Oudheid, vonden het leven na de dood belangrijker dan dat ervoor, wat de hoeveelheid graftempels in de stad verklaart. Al Khazneh is de bekendste en best geconserveerde. Hij is alleen te bereiken via een smal pad van anderhalve kilometer dat langs een kloof loopt. Voor een bezoek moet je extreem vroeg je bed uit – een exercitie die absoluut de moeite loont.

  • Doen in Petra: De verloren stad bezoeken. Liefst by night, als Al Khazneh wordt bijgelicht door fakkels en kaarsen.
  • Slapen: Guesthouse Petra.
  • Eten: Al Qantarah, waar alles Mediterraan, kakelvers en van de gril is.

En dan is er natuurlijk de Dode Zee, zo'n anderhalf uur rijden van Petra. Behalve dat het het zoutste meer ter wereld is, staat de Dode Zee bekend om de heilzame werking op de huid; zowel het water als de modder zit vol vitaminen en mineralen. Rijke en koninklijke Jordaniërs komen hier dan ook graag badderen, en overal vind je luxe hotels en spa's waar je dead sea-behandelingen en massages kunt boeken.

  • Doen aan de dode zee: Drijven! Een onvergetelijke ervaring met als bonus een perzikhuid. Wie het water te koud vindt, kiest voor een hotelzwembad. Bijna alle hotels rondom de Dode zee hebben zoutwaterzwembaden.

Vanaf de Dode Zee is het nog maar een half uur rijden naar hoofdstad Amman, een grote stad met ontspannen sfeer. Niet voor niets is Jordanië het meest liberale land van het Midden-Oosten, dat grossiert in grote hotels, luxe winkels en levendige uitgaansgelegenheden. Naast traditionele Oosterse bouwkunst bepaalt hedendaagse architectuur het straatbeeld – een perfecte weerspiegeling van de mix van tradities en moderniteit die Jordanië is.

  • Doen in Amman: Wandelen door de charmante smalle straatjes, met overal aanlokkelijke winkels, van kruidenier tot conceptstore.
  • Slapen: Hotel Le Royal.
  • Eten: Sufra Restaurant. Een traditioneel restaurant met uitstekende keuken en 's zomers een prachtige tuin.

Jordanië is niet alleen een van de mooiste, maar ook meest toegankelijke landen van het Midden-Oosten. Het is politiek neutraal – wel zo prettig qua veiligheid. Jordanië is bovendien goed te bereizen en heeft zowel in oktober en november, als in april en mei het meest behaaglijke klimaat. Een week is voldoende om deze reis te maken. Kijk voor meer info op visitjordan.com.