Morgen is het Internationale Vrouwendag. En ja, na de gebeurtenissen van de afgelopen tijd kunnen we wel stellen dat het nu belangrijker dan ooit is om daarbij stil te staan. De cijfers liegen er niet om: er valt op het gebied van gendergelijkheid nog een heleboel te behalen.

Dat mannen als Donald Trump, Casey Afleck en Mel Gibson nog steeds gerespecteerd en beloond worden, ondanks hun geschiedenis met seksueel geweld, is zotteklap. Dat er afgelopen week nog een Poolse politicus was die met stalen gezicht beweerde 'dat vrouwen inderdaad minder zouden moeten verdienen dan mannen,' is krankzinnig. En dat vrouwen vandaag de dag nog steeds minder verdienen dan mannen, ook.

Gelukkig klinkt er een sterk tegengeluid. Natuurlijk is daar Emma Watson met haar HeForShe campagne, hebben we onze eigen minister Ploumen die met haar abortusfonds lijnrecht tegen Trumps besluiten ingaat en deden er afgelopen januari miljoenen mensen wereldwijd mee aan de, nu al historische, Women's March. Daar werden niet alleen vrouwenrechten, maar ook gelijkheid en diversiteit gevierd.

Ook de modewereld liet van zich horen. Zo stuurde Maria Grazia Chiuri een heus vrouwenleger het Parijse plankier op en vielen er bij het Amerikaanse Public School ook heel wat feministische slogans te belezen.

In ons eigen land is er in het kader van internationale vrouwendag ook het een en ander opgezet. Zo brengt de Bijenkorf met haar campagne 'A She Story' een ode aan alle vrouwen, probeert Yoni morgen zoveel mogelijk vrouwen te bereiken met hun changemakers campagne: hiervoor sloegen zij de handen ineen met acht uitblinkers waaronder Sabrina Starke en Victoria Koblenko, die ieder vertellen over hoe zij hun positie als vrouw vandaag de dag ervaren. De verhalen kun je lezen op hun website.

De boodschap is duidelijk: kijk niet toe, doe mee. Met de Women's March van aankomende zaterdag in onze hoofdstad, bijvoorbeeld. Want de verandering ligt ook bij onszelf. Als onze vrouwelijke voorgangers honderd jaar geleden niet de straten op waren gegaan... Precies.

We should all be feminists, niet alleen morgen, maar altijd.