Costa de La Luz, letterlijk vertaald de kust van het licht. Door de Atlantische wind wordt de lucht continu schoongeveegd. Zo'n helder en zuiver licht, dat heb je aan de Middellandse Zee nooit.

Dit is geen streek met pretparken en zwemparadijzen, maar een streek vol authentieke vissershaventjes en kastelen, flink wat Moorse geschiedenis, pittoreske witte dorpjes en heel veel natuur. Het echte Andalusië dus!

Hier moet je wezen, hier moet je zijn:

1. Ruta de la historia

Roadtrip door de bergen langs volmaakt witte dorpjes en maak onder andere foto's bij Pena Arias Montana, het stadje Alajar (gelegen op een rots) en Al Monaster (plaatsje met een ommuurde kerk bovenop een heuvel, stierenvechtersarena).

2. Ga op bedevaart

Doe wat de Spanjaarden op zondag doen en ga op bedevaart naar El Rocio, de belangrijkste Maria-bedevaartsplaats in Spanje. Elke zondag komen hier mensen samen om hun liefde en geloof te betuigen aan Maagd Maria. In de basiliek lopen mannen, vrouwen, ouderen en kinderen naar het Maria-beeld. Sommige barsten na het zien van het beeld in tranen uit (het Spaanse gevoel voor drama en geloof is prachtig om te zien). Na afloop van de mis wordt er gefeest met veel eten, drinken, zang en dans!

3. Postkaartdorpje Arecena

Arecena kun je een postkaartjesdorp noemen. Het is er altijd beregezellig op de terrassen rond het kerkplein. Cerdo Ibérico, gedroogde Spaanse zwarte varken, komt uit deze streek dus doe je tegoed aan flinterdunne plakjes besprenkeld met wat olijfolie en spoel dit weg met een heerlijk glas witte wijn. Breng daarna een bezoek aan een van de mooiste druipsteengrotten van Spanje, de Gruta de las Maravillas. Prachtige stalactieten en stalagmieten gegarandeerd.

4. Nationaal Park Donana

Het nationaal park Donana vormt samen met een dozijn andere moerasgebieden langs deze de kust de belangrijkste tussenstop voor miljoenen trekvogels die van en naar Afrika migreren. Je kunt hier ooievaars, zwarte ibissen, flamingo's en lepelaars spotten.

5. Ga mee met de Renew Yourself Week

Want die's in Andalusië! Renew Yourself Week brengt gelijkgestemde vrouwen bij elkaar om nieuwe inzichten en inspiratie op te doen en om waardevolle connecties te maken. Elke dag zijn er inspirerende sprekers, workshops, groepsdiscussies, mindfulness & yogasessies en bijeenkomsten bij de zee gepland. De week wordt afgesloten met een feest. Alle informatie die je nodig hebt, vind je hier.