Van sorbet tot ice pops en cocktails: vier ijskoude recepten die je in no time verkoeling brengen en reuze gezond zijn.

> RAZENDSNELLE SORBET

125 gram bevroren frambozen

200 gram bevroren blauwe bessen

Sap van een ½ limoen

1 eiwit
4 eetlepels water
1 theelepel stevia

Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde massa. Als het ijs te dik is, voeg dan extra water toe.

Nodeloos
te zeggen, maar: serveer het ijs meteen. Eventueel kun je het in de
vriezer bewaren, haal het dan minimaal een halfuur voor het serveren uit
de vriezer.

Dit recept komt uit Het Voedselzandloper Kookboek

> BOSBESSEN-LIMOENCOCKTAIL MET LAVENDEL 

150 gram verse bosbessen

6 eetlepels onverhitte honing

1 ½ theelepel gedroogde lavendelbloempjes

5 deciliter kokoswater

1 ¼ deciliter limoensap

2 ½ deciliter wodka
150 gram diepvriesbosbessen voor erbij

Was de bosbessen goed. Pulseer de bessen met de honing, lavendel en 2 ½
deciliter water in een keukenmachine of blender tot lavendelsiroop.Zeef
de siroop door een fijne zeef. Roer er kokoswater, limoensap en wodka
door. Voeg vlak voor het schenken de bevroren bosbessen toe.

Tip: in plaats van kokoswater kun je ook koolzuurhoudend water gebruiken, voor een tintelende drank. 

Dit recept komt uit Hemsley Hemsley

> KLEURIGE ICE POPS

8 aardbeien

1 ½ eetlepel chiazaad

2 bananen

1 eetlepel amandelmelk

1 kleine mango
4 ijshouders en ijslollystokjes

Mix de aardbeien
in de blender. Doe het mengsel in een kommetje met een halve eetlepel
chiazaad en roer het goed door. Schenk de ijshouders voor een derde vol
met aardbeienpuree en laat dit vier uur invriezen.

Doe vervolgens hetzelfde met de bananen maar voeg hier naast een halve eetlepel chiazaad ook de amandelmelk aan toe.

Ook
de mango mix je in de blender en meng je met een halve eetlepel
chiazaad. Zodra je bij de laatste laag bent, de mango, moet je de ijsjes
eerst even vijftien minuten laten ontdooien, anders krijg je de stokjes
er niet in.

Dit recept komt uit Powerfood, van Friesland naar New York 

> SMAAKWATER 
Zo gepiept, drie varianten, doet het uitstekend op een gezellig gedekte tafel.

ROODFRUITWATER
Verdeel 30 gram (bevroren) rood fruit in een glas. Voeg voldoende ijs toe en vul het glas met water. 

LIMOEN-MUNTWATER
Verdeel drie parten limoen en twee takjes munt in een glas. Voeg voldoende ijs toe en vul het glas met water.

CITRUSWATER
Verdeel twee parten sinaasappel, grapefruit en
citroen in een glas. Voeg voldoende ijs toe en vul het glas met water.
Drink het koud. 

Dit recept komt uit Het Voedselzandloper Kookboek