Ah, de Eiffeltoren. Gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889 en het best bezochte betaalde monument ter wereld. En zonder enig bewijs, maar waarschijnlijk ook het geliefdste ter wereld. Er komen elk jaar een keurige zes miljoen mensen op af. En er lopen elk jaar nòg meer mensen onderdoor. Want dat kan, even onder de Eiffeltoren doorlopen. Tot komende herfst, als een muur van gepantserd glas de ingang gaat blokkeren.

Eerlijk is eerlijk: de geïmproviseerde omheining die er sinds het EK Voetbal van 2016 staat (lees: een stel lelijke hekken), is ook niet per se om over naar huis te schrijven. Maar toch: een tweeënhalve meter hoge muur van gepantserd glas? Om de toeristische trekpleister tegen een terroristische aanslag te beveiligen? Au.

Hoewel de Parijse gemeenteraad de noodzaak van een behoorlijke beveiliging best wel begrijpt, zijn de meningen over de muur nogal verdeeld. Enerzijds is er een Catherine Dumas die bang is dat deze maatregel 'de architectonische aspecten van de omgeving kan gaan verstoren,' schrijft de Volkskrant. Anderzijds is er wethouder Jean-François Martins die stelt dat de muur juist een verbetering zal zijn ten opzichte van die afschuwelijke hekken.

Afijn. Hoe het ook zij. Twintig miljoen euro zullen de muren gaan kosten, die aan de noord- en zuidzijde van de toren komen - da's aan de kanten van de Seine en het Champs de Mars. Het plein onder de toren blijft gratis toegankelijk, maar vanaf komende herfst zul je eerst door een veiligheidscontrole moeten, mocht je erbij willen komen. 'Daarmee komt een einde aan een oud Parijs' pleziertje: zo maar even onder de Eiffeltoren doorlopen,' schrijft de Volkskrant terecht.