Wanneer je denkt aan Jane Austens Mr. Darcy dan denk je al gauw aan Colin Firth. Of aan Matthew Macfadyen. Waar we in ieder geval niet zo snel aan denken is deze man:

http://harpersbazaaruk.cdnds.net/17/06/768x1536/gallery-1486649243-mr-darcy.jpg

Volgens recent onderzoek dat is gedaan naar het leven van romanschrijfster Jane Austen,geeft bovenstaand beeld een vrij accurate indicatie van hoe de beste man eruit moet hebben gezien. En da's toch wel een tikkie anders dan de donkerharige acteurs met de hoekige gelaatstrekken die Darcy's rol tot nu toe vertolkten.

In het onderzoek is gekeken naar de relaties en het persoonlijke leven van Jane Austen. Dit om uit te vogelen wie die inspiratiebron geweest zou kunnen zijn voor het karakter van Fitzwilliam Darcy. Vervolgens werd er gekeken naar sociaal economische en culturele factoren die van invloed geweest zouden kunnen zijn op z'n verschijning.

Wat bleek? In de tijd dat Pride and prejudicewerd geschreven, rond 1790, werden hoekige kaken en brede schouders geassocieerd met arbeiders. Fijnere gelaatstrekken, zoals op de foto hierboven, behoorden toe aan de hogere klasse. Wat dus betekent dat onze Fitzwilliam Darcy in het bezit was van een kippenborstje, een lange neus en puntige kin. Ook zou-ie niet zo lang zijn geweest (lees: zo'n 1m60, klein als je het vergelijkt met de 1m85 die Colin Firth telt).

Een kleine teleurstelling kun je het wel noemen, die echte Darcy. Wij houden het voorlopig maar gewoon bij de films.